Ahir el Ministeri de Sanitat i la Comunitat de Madrid arribaven a un principi d’acord per aplicar les mateixes mesures a totes les grans ciutats espanyoles. L’endemà, però, al govern d’Isabel Díaz Ayuso no li agraden les condicions. Aquesta tarda posarà més exigències damunt la taula en la reunió de la Interterritorial amb la resta de comunitats autònomes. En primer lloc, reclamarà “criteris objectius i clars” i que no se circumscriguin als tres fets públics per Salvador Illa: incidència superior a 500, positivitat del 10% i ocupació d’UCI del 35%. S'han d'"ampliar". També reclama poder confinar la ciutat de Madrid per districtes i no com una unitat sencera.

La Comunitat de Madrid ha fet pública la seva posició en un comunicat minuts abans d’arrencar la reunió del ministre Salvador Illa amb els consellers de Salut. En primer lloc, reclama una “normativa clara i que ha de complir-se”. Aquí dins inclou que “les quarantenes siguin efectives” i subratlla com estan duent a terme una “ambiciosa estratègia” amb cinc milions de tests ràpids “que permetrà millorar el compliment de les quarantenes”.

 

En segon lloc, les autoritats madrilenyes demanen “conèixer la base científica i tècnica que avala” el criteri de la incidència acumulada de 500 casos per cada 100.000 habitants proposat pel Ministeri de Sanitat. No només això, sinó que demana tenir en compte “el criteri de capacitat d’elasticitat en llits d’hospitalització i UCI” que té la capital espanyola així com incloure com a criteri la “capacitat diagnòstica de la Comunitat de Madrid, molt superior a la resta de comunitats”. La conselleria arriba a dir que “amb la col·laboració del govern central” podrien arribar a fer “un test a cada madrileny en aquests moments”.

Finalment, l’executiu d’Ayuso tira per terra el criteri dels municipis amb més de 100.000 habitants. Sosté que cal tenir en compte que “Madrid és un conjunt de 21 districtes, dels quals 18 superen els 100.000 habitants”. Per tant, “els índexs no es poden aplicar, en el seu conjunt, a tota la ciutat”.

En el comunicat, la Comunitat de Madrid assegura que "el compromís de col·laboració, treball conjunt i lleialtat institucional continuaran sent els principis que guiaran les propostes que defensi el govern regional en la reunió que es mantindrà aquesta tarda" a la Interterritorial de Salut. Finalment, reclamen la creació d'una comissió de diàleg amb criteris tècnics, científics i legals. "Estem parlant de drets fonamentals i llibertats de milions de persones que aquests criteris restringiran", conclou.

En una piulada després del comunicat, Isabel Díaz Ayuso ha negat que “es trenqui res”. La presidenta madrilenya ha dit que continuen defensant “l’acord entre administracions” i que busquen “un text consensuat i basat en paràmetres tècnics, no en tres genèrics”. Ha subratllat que “parlem de restringir drets fonamentals de milions de persones” i cal “fer-ho bé”.

La proposta del ministeri

El Ministeri de Sanitat proposa tancar Madrid i nou ciutats més de la Comunitat. Aquesta és la proposta que el ministre de Sanitat, Salvador Illa, presentarà aquesta tarda en la reunió del Consell Interterritorial de Salut en aplicació de l'acord adoptat amb el govern d'Isabel Díaz Ayuso sobre les restriccions a adoptar per frenar l'extensió del coronavirus a les ciutats de més de 100.000 habitants. Els municipis afectats són Madrid, Getafe, Fuenlabrada, Alcorcón, Parla, Alcobendas, Alcalá de Henares, Leganés, Móstoles i Torrejón de Ardoz.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat