La Comunitat de Madrid complirà amb les mesures aprovades per la Interterritorial de Sanitat per confinar la capital espanyola? El conseller de Salut madrileny, Enrique Ruiz Escudero, ho ha deixat en l’aire. En una roda de premsa aquest vespre des de la Puerta del Sol, el responsable autonòmic ha assegurat que aquest acord, que Salvador Illa publicarà al BOE en forma d’ordre ministerial, “jurídicament no és vàlid” perquè no s’ha adoptat “per consens” com estableix el reglament. Això és tot el que ha respost quan li han preguntat si pensen complir-ho o no.

La roda de premsa de Ruiz Escudero ha estat de resposta a la d’Illa. El conseller d’Ayuso l’ha rebatut. En primer lloc, pel suposat acord al qual van arribar ahir el Ministeri de Sanitat i la Comunitat de Madrid: “El ministre ha dit que ahir ens vam mostrar satisfets. És fals”. En segon lloc, per l’acord d’avui a la Interterritorial: “El ministre ha dit que la decisió s’ha pres de manera col·legiada. És fals”. En aquest punt, ha assenyalat que el reglament estableix que aquestes mesures s’han de prendre per consens i no ha estat el cas.

“Aquesta mesura que avui ha anunciat que diu que es publicarà al BOE no ha estat aprovada per consens. Requereix uns consensos que no han existit”, ha insistit Enrique Ruiz Escudero. Per això, el responsable sanitari ha conclòs que no té validesa jurídica i ha avançat que hi plantaran cara: “En cas que es produís la publicació, ja es valoraria des de l’Advocacia les decisions que fossin necessàries”.

Dit tot això, Ruiz Escudero ha lamentat que el Ministeri no ha volgut escoltar-los malgrat haver ofert “voluntat de diàleg i entesa” des de la seva Conselleria per a millorar el document. També ha rebatut les dades ofertes per Illa sobre la situació del virus, arribant a dir que “la situació comença a estar controlada” i que les mesures aplicades als barris del sud ja comencen a donar els “primers resultats” en la corba de contagis de covid. “Tenen pressa per intervenir Madrid i no per lluitar contra el virus”, ha denunciat.

Rebuig de Madrid en 24 hores

Malgrat que va acordar-se ahir en una reunió amb la Comunitat de Madrid, avui hi ha acabat votant en contra. Al govern d’Isabel Díaz Ayuso no li han acabat agradant les condicions concretes. En primer lloc, ha reclamat “criteris objectius i clars” i que no se circumscriguin als tres fets públics per Salvador Illa: incidència superior a 500, positivitat del 10% i ocupació d’UCI del 35%. Ha defensat que s'havien d'"ampliar" aquests criteris. També ha reclamat poder confinar la ciutat de Madrid per districtes i no com una unitat sencera.

Segons el document aprovat, Madrid haurà d'aplicar unes mesures "mínimes". Entre aquestes, el tancament perimetral menys aquelles excepcions permeses, la reducció de trobades a sis persones o el tancament de locals comercials --inclosos bars-- a les deu de la nit amb un aforament del 50%; en les terrasses, aquest aforament serà del 60%.