Tant per la forma com pel contingut, l'acord del Ministeri de Sanitat i la Comunitat de Madrid estava predestinat a la contestació de les comunitats autònomes. Només per poder confinar la capital espanyola, s'apliquen els mateixos criteris a la resta de grans ciutats espanyoles. Aquest rebuig s'ha traslladat aquest dimecres a la tarda a la reunió entre el ministre Salvador Illa i els consellers autonòmics, que l'ha acabat aprovant sense consens. Amb un nou capítol al sainet: paradoxalment, també s'hi ha acabat oposant el govern d'Isabel Díaz Ayuso. Hi han acabat votant en contra cinc comunitats: també Catalunya, Andalusia, Galícia i Ceuta. Múrcia s'ha abstingut. Hi han votat a favor les comunitats governades pel PSOE i el País Basc.

La proposta del Ministeri ha estat contestada però ha passat el filtre: necessitava una majoria de dos terços per a ser vinculant i d'obligat compliment. Serà vinculant per a tothom. D'aquesta manera, Salvador Illa podrà obligar la Puerta del Sol a confinar tota la ciutat de Madrid. En roda de premsa des de La Moncloa, el ministre de Sanitat ha assegurat que s'ha pres de manera "col·legiada" per una majoria del 70%. Ha anunciat que en els pròxims dies es publicarà al BOE a través d'una ordre ministerial. El dirigent socialista ha dit que no contempla que alguna comunitat decideixi no aplicar-la.

En el Consell Interterritorial de Sanitat, Illa ha presentat a les comunitats una “acció coordinada en salut pública”. En termes pràctics, el text aprovat contempla un criteri únic en restriccions de mobilitat, contactes socials, aforaments i reforç de capacitats. S’aplica a tots els municipis de més de 100.000 habitants, amb una incidència acumulada superior a 500, amb una positivitat de les PCR superior al 10% i un índex d’ocupació d’UCI a la comunitat autònoma superior al 35%. De moment, aquests tres criteris el compleixen la capital espanyola i nou municipis més de la Comunitat de Madrid.

Illa ha confirmat que són deu els municipis afectats avui, tots a la Comunitat de Madrid. Són la mateixa capital espanyola, Getafe, Fuenlabrada, Alcorcón, Parla, Alcobendas, Alcalá de Henares, Leganés, Móstoles i Torrejón de Ardoz.

Rebuig de Madrid en 24 hores

Malgrat que va acordar-se ahir en una reunió amb la Comunitat de Madrid, avui hi ha acabat votant en contra. Al govern d’Isabel Díaz Ayuso no li han acabat agradant les condicions concretes. En primer lloc, ha reclamat “criteris objectius i clars” i que no se circumscriguin als tres fets públics per Salvador Illa: incidència superior a 500, positivitat del 10% i ocupació d’UCI del 35%. Ha defensat que s'havien d'"ampliar" aquests criteris. També ha reclamat poder confinar la ciutat de Madrid per districtes i no com una unitat sencera.

Segons el document aprovat, Madrid haurà d'aplicar unes mesures "mínimes". Entre aquestes, el tancament perimetral menys aquelles excepcions permeses, la reducció de trobades a sis persones o el tancament de locals comercials --inclosos bars-- a les deu de la nit amb un aforament del 50%; en les terrasses, aquest aforament serà del 60%. 

Illa: “Ningú no entén la marxa enrere”

El ministre de Sanitat ha assenyalat que ahir la Comunitat de Madrid hi estava d’acord i ha retret que “ningú no entén la seva marxa enrere ara”. Ha repassat com la situació a la capital espanyol continua sent “complexa i preocupant”, registrant avui el segon major increment de casos de la segona onada de coronavirus. I ha reiterat el seu missatge: “Quan hom va al metge, espera que li diguin la veritat”. Ha conclòs parafrasejant la mateixa Ayuso: “La salut de Madrid és la salut d’Espanya”.