El coronavirus torna a irrompre a la vida dels presos polítics. Després que la conselleria de Justícia avalés el tercer grau per als interns independentistes per aquest cap de setmana, molts d'ells tenien preparats actes de rebuda als seus respectius municipis. 

Tanmateix, tot se n'ha anat a norris aquest divendres al matí quan el Govern de la Generalitat ha fet extensives les mesures de l'Hospitalet a tota l'Àrea Metropolitana de Barcelona recomanant a la població restringir al màxim la mobilitat. Això es tradueix, segons l'Executiu de Quim Torra en no anar a segones residències i no sortir si no és per una causa excepcional.

Davant d'aquesta situació, els organitzadors dels actes pels presos no han tingut més remei que cancel·lar-los. "Atenent a les recomanacions del Govern per prevenir els contagis de la Covid-19, els Free desconvoquen els actes previstos per aquesta tarda per rebre els presos polítics als seus municipis de residència", han informat des d'ERC.

Els dirigents empresonats han sortit dels centres penitenciaris aquest matí i no hauran de tornar-hi aquesta nit per dormir. A partir d'avui el cap de setmana dormiran a casa i tornaran dilluns al centre penitenciari.

L'acte del president d'ERC, Oriol Junqueras, era a la plaça de la Vila de Sant Vicenç dels Horts, on hi anaven a intervenir el vicepresident Pere Aragonès i la secretària adjunta d'ERC, Marta Vilalta. Raül Romeva havia de ser rebut per l'alcaldessa de Sant Cugat, la republicana Mireia Ingla. I l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell i Dolors Bassa tenien actes preparats a Sabadell i Torroella de Montgrí respectivament.

En canvi, per part dels presos de JxCat, els actes de rebuda tant de Jordi Turull com de Josep Rull es mantindran en Parets i Terrassa respectivament com estava previst. Jordi Sànchez i Joaquim Forn han preferit no fer-ne cap per tranquil·litat.

Rebuda de Cuixart

Qui sí que ha tingut el seu acte de rebuda ha estat el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que ha arribat a la seu de l'entitat aquest matí. Allà l'esperaven tota la Junta d'Òmnium, els presidents territorials i els membres de les juntes d'on ha format. Un cop allà ha fet un breu discurs d'agraïment i de reivindicació del moviment independentista.