Jordi Cuixart ha tornat aquest matí a la seu d'Òmnium Cultural per primer cop després de més de 1000 dies de presó i un cop s'ha acceptat el tercer grau per als presos polítics.

L'esperaven a la cruïlla del carrer Diputació amb Pau Claris davant la seu de l'entitat tota la Junta d'Òmnium, els presidents territorials i els membres de les juntes d'on ha format. Un gran retrat de Muriel Casals, la presidenta que el va precedir, ha encapçalat la seva arribada.

 

"Entro com a president d'Òmnium i això per a mi és tot un honor i un orgull", ha assegurat només arribar, visiblement emocionat des d'una petita tarima instal·lada al carrer Diputació. "Durant més mil dies i mil nits el que m'ha donat tota la força era tenir clar que estava a la presó com a president d'Òmnium i que sortiria de la presó sent president d'Òmnium i no hem sortit de la presó però avui som davant d'Òmnium per exercir de president d'Òmnium", ha exclamat.

Jordi Cuixart Omnium - Maria Contreras Coll

Jordi Cuixart, davant la seu d'Òmnium / Maria Contreras

Quan ha arribat el vehicle de Cuixart a les 11 del matí, l'ha rebut el vicepresident, Marcel Mauri, amb el qual s'ha abraçat, abans d'anar saludant els presents, fins recórrer el camí fins a la tarima. Cuixart ha recordat les fredes tardes dels primers dies a Soto del Real veient com la Guàrdia Civil entrava a la seu de l'entitat amb escorcolls, com feia durant la dictadura de Franco, quan tampoc van poder tancar Òmnium.

 

Ha assegurat que la capacitat d'Òmnium per resistir li va donar coratge, "perquè resistir és véncer". "Davant del dilema d'obeir lleis injustes o exercir drets fonamentals, sempre, sempre, sempre exercirem drets fontamentals, el dret superior és la de la pròpia consciència", ha insistit.

Unitat

Cuixart ha confessat que va entrar atordit i consternat a la presó, però allà va aprendre el valor de la unitat. "Si estem units som imparables. Necessitem estar junts, per això és tan important que la societat civil no renunciï a pressionar els nostres polítics, els d'aquí i els d'allà. El que estem fent és lluitar per millorar la societat catalana", ha reclamat.

 

El president d'Òmnium ha insistit que mantindrà la reivindicació pel dret a decidir i els drests fonamentals i que l'únic límit que té la lluita pel dret a l'autodeterminació és la violència. "Els que no tenen límits són aquells policies que van venir l'1-O amb l'a por ellos a pegar ciutadans",