El Govern ha mostrat aquest dissabte la preocupació davant la possibilitat que l'estat d'alarma que dictarà el govern de Pedro Sánchez arran de la crisi provocada pel coronavirus serveixi per "confiscar" competències de la Generalitat.

"Estem disposats, com a govern a col·laborar i a treballar plegats amb totes les administracions de  l'Estat, però el que no permetrem és que es vulnerin les nostres competències. I més veient que el Govern espanyol està responent tard i malament", ha advertit la consellera de Presidència, Meritxell Budó.

El president, Quim Torra, ha abordat la situació amb el lehedankari basc, Iñigo Urkullu, amb qui ha compartit la "preocupació per la confiscació de competències que són pròpies".

En una compareixença junt amb el conseller d'Interior, Miquel Buch, Budó ha advertit que "l'estat d'alarma no ha de servir perquè l'Estat prengui el comandament dels serveis seguretat, salut i transports del Govern".

La consellera ha insistit en la necessitat de frenar l'entrada al territori de Catalunya i ha reclamat que la població es quedi a casa i eviti sortir si no és necessari, i ha explicat que el president ha demanat a l'Associació Catalana de Municipis i Federació de Municipis de Catalunya que traslladin la necessitat als diferents ajuntaments de dictar un ban amb recomanacions per tal que la població entengui la importància de les mesures de seguretat.

El conseller Buch ha explicat que s'ha reduït la mobilitat al territori un 50%, però ha advertit que "no n'hi ha prou". Per la qual cosa ha demanat que no hi hagi circulació perquè va en contra de l'objectiu d'evitar que es propagui la malaltia i col·lapsi el servei de Salut.