El de l’estat d’alarma pel coronavirus està sent el Consell de Ministres més llarg que es recorda en molts anys. Ha començat a tres quarts d’onze de la tarda i estava previst que el president Pedro Sánchez comparegués sobre les dues del migdia en una compareixença pública. Però la durada de la reunió ha anat ajornant la declaració institucional, que ara mateix està sense previsió horària. En aquests moments els ministres —a excepció d’Irene Montero i Carolina Darias— continuen reunits. El principal front de discrepàncies: el pla de xoc econòmic per fer front a la pandèmia, que ho està endarrerint tot. A una banda, la vicepresidenta tercera Nadia Calviño i la ministra d’Hisenda Maria Jesús Montero. A l’altra, el vicepresident segon Pablo Iglesias i la ministra de Treball Yolanda Díaz.

Segons informa el diari El Pais, els ministres d’Unidas Podemos exigeixen aprovar mesures d’ajuda als treballadors més contundents que les que hi ha damunt la taula en el marc del decret d’estat d’alarma que s’està perfilant al Palau de La Moncloa, i del qual ja se n’ha avançat l’esborrany. L’apartat econòmic ha estat el que ha generat un debat més intens a l’interior de l’executiu espanyol de coalició.

L’esborrany del decret d’estat d’alarma, al qual ha tingut accés ElNacional.cat, no atura l’activitat productiva, sinó que obliga totes les empreses que puguin fer-ho enviar els seus treballadors a treballar des de casa. En tots els casos no és possible, però el reial decret no atura l’activitat d’aquests sectors, com ara l’industrial. Els ministres de Podemos també reclamen suport més clar als treballadors que se’n poden anar al carrer per l’aturada econòmica del país.