L'incompliment de les mesures del decret que declara des d'aquesta mitjanit  l'estat d'alarma davant la pandèmia del coronavirus pot comportar per als ciutadans des de multes de 100 euros fins a pena de 3 mesos de presó

El llistat de sancions en el qual treballa el govern espanyol i les forces de seguretat -i al qual ha tingut accés l'agència EFE- considera saltar-se les normes un delicte de desobediència i d'atemptat a l'autoritat. Les penes es fonamenten en quatre àmbits: la Llei de seguretat ciutadana, coneguda com a 'llei mordassa'; la de salut pública, la de protecció civil i el Codi Penal.

Els que incompleixin les mesures establertes podran enfrontar-se, per exemple, a sancions d'entre 100 i 600 euros per retirar una tanca o precinte; de fins a 30.000 euros per negar-se a identificar davant un agent o de fins a 60.000 per conductes que posin en greu risc la salut de la població. El delicte de desobediència als agents de l'autoritat es castiga amb pena d'un a tres mesos de presó. El d'atemptat preveu penes de fins a quatre anys de presó -i el personal sanitari s'inclou entre els agents d'autoritat a aquests efectes-.

Fonts de Moncloa asseguren que els agents han de remetre les seves actuacions a les subdelegacions de Govern, si és possible amb reportatge fotogràfic. Des d'Interior han indicat que els agents dels diferents cossos actuaran sempre des del principi de proporcionalitat.

Des del Ministeri d'Interior asseguren que en el decret no s'ha fet especial èmfasi en el règim sancionador, ja que les condicions de la declaració de l'estat d'alarma no responen a un escenari de disturbis o conflicte al carrer. L'Executiu confia en el civisme i la responsabilitat de la ciutadania, de manera que no s'ha volgut regular al detall les possibles sancions, que queden limitades al que preveu la llei sobre l'estat d'alarma de 1981 i la seva concreció en la Llei de seguretat ciutadana.

"És una crisi sanitària i no de seguretat", insisteixen des del Govern, de manera que les sancions per l'incompliment de les normes decretades es tractaran d'acord amb les lleis ordinàries que ja contemplen delictes com el de desobediència per als casos més extrems.