"Finalment, he estat exonerada de tota responsabilitat en la investigació portada a terme pel fiscal suís durant tres anys". Així  s'ha pronunciat aquest migdia Corinna Larssen després que el fiscal suís Yves Bertossa hagi tancat la seva investigació pels 65 milions d'euros pagats per l'Aràbia Saudita a Joan Carles I. La princesa alemanya ha assegurat que la seva innocència era "evident des del principi" i que aquest episodi "ha servit per fer encara més malbé la meva imatge en el marc de campanya continua de desprestigi contra la meva persona per part de certs interessos espanyols", ha afegit. 

Amb tot, però, tot i que estat "exonerada de tota responsabilitat", Corinna ha aprofitat l'ocasió per denunciar que "mentrestant, els infractors no han estat investigats i se'ls ha donat temps per ocultar les seves activitats. Romanen impunes". 

Blanqueig de capitals 

Aquesta decisió suposa un fort alleujament per Joan Carles I, que espera poder tornar com més aviat millor a l'Estat, tot i que de moment, no ho ha aconseguit. Després de tres anys, Bertossa  ha anunciat la seva decisió a les parts durant una vista aquest dilluns. Quatre persones de l'entorn directe de l'emèrit eren acusades de blanqueig de capitals per haver gestionat o participat en la transferència de fons: el gestor patrimonial del rei a Ginebra, el seu advocat suís, la seva examant Corinna Larsen i el banc Mirabaud. D'aquesta manera, tots en queden exonerats. 

El fiscal Bertossa, "mai no s'ha empassat la història de Joan Carles", tal com subratlla el diari Tribune de Genève, però no li ha quedat cap més remei que arxivar-ho: "Ha corroborat que seria impossible demostrar que els 100 milions de dòlars oferts a l'emèrit provenien d'un delicte, condició necessària perquè el blanqueig es realitzi". Inicialment, el magistrat va sospitar que els diners formaven part d'un "esquema corrupte" vinculat al contracte dels trens d'alta velocitat entre la Meca i Medina.

"El que li vingui de gust" 

Diversos partits han reaccionat ja a aquest tancament de la investigació, que podria obrir la porta a què l'emèrit torni a l'Estat. Els ultres de Vox han evitat pronunciar-se al respecte i creuen que tornar o no tornar és una "decisió personal" del rei emèrit en la que no hi tenen lloc consideracions polítiques. L'eurodiputat Jorge Buxadé ha expressat el seu "respecte pel desenvolupament de la via judicial" i creu que si la Fiscalia suïssa ha pres aquesta decisió, "ben arxivat estarà". 

Per la seva part, des de Ciutadans també han evitat pronunciar-se sobre si l'emèrit ha de tornar o no a Espanya: "Pot fer el que li vingui de gust", ha dit el portaveu Edmundo Bal en roda de premsa des del Congrés. En aquest sentit, ha assegurat que "poc hi puc afegir" a la decisió de la Fiscalia de Suïssa, que ha pres aquesta decisió "a la vista de les dades que té". 

Aquest cap de setmana, abans de conèixer-se la notícia del tancament de les investigacions, la ministra i líder de Podemos, Ione Belarra, defensava que Joan Carles només podria tornar "si és per rendir comptes davant la Justícia i la ciutadania pels seus escàndols de corrupció i  negocis il·lícits". 

A la imatge principal, Corinna en una fotografia d'arxiu / Gtres