La data que més s'ha repetit a les travesses és la del 17 de desembre. Aquest proper divendres estava marcat en el calendari perquè el rei emèrit Joan Carles I tornés a Espanya. Sense confirmacions oficials i una campanya mediàtica sense precedents per lloar la seva figura i rebre'l amb tots els honors, la incògnita continua. Ara, és l'entorn de l'emèrit que culpa el president espanyol Pedro Sánchez de posar traves al seu retorn: "No vol que torni", expliquen els amics de Joan Carles I al diari Voz Pópuli.

L'argumentació la justifiquen amb la seqüència de fets de les darreres tres setmanes. D'entrada, consideren que just després de fer córrer públicament la seva intenció de tornar a la Zarzuela, la Fiscalia del Tribunal Suprem va decidir prorrogar la investigació contra l'exmonarca. Va ser justament el passat 2 de desembre, quan faltaven quinze dies perquè es tanqués el termini que tenia Suïssa per fer arribar les informacions fiscals recollides de l'emèrit entre el 2015 i el 2016, quan la Fiscalia va ordenar una pròrroga de mig any extra per seguir investigant. 

"Felip VI no s'imposa"

I tirant d'hemeroteca, els amics del rei recorden que va ser el mateix Sánchez qui va pronunciar la famosa pregunta retòrica sobre "de qui depèn la fiscalia?". Així doncs, el Tinent Fiscal del Suprem, Juan Ignacio Campos, va ser designat el gener del 2021 i van de la mà de la Fiscal General de l'Estat, Dolores Delgado.

Malgrat els esforços de la graella televisiva per reiterar el seu retorn, tampoc ha agradat la recent entrevista a l'exdirector del CNI, Alberto Saiz, al programa Salvados de La Sexta on confirmava les corrupteles de Joan Carles I o els pagaments amb diner públic a la vedette Bárbara Rey per fer-la callar quan era la seva amant.

La infanta Elena viatja als Emirats

En paral·lel, l'entorn del borbó lamenta que el seu fill calli: "Felip Vi podria donar el vistiplau de forma immediata però no vol un enfrontament amb Pedro Sánchez ni un xoc institucional, la decisió serà acordada". L'excusen amb què "vol evitar problemes" i "no s'imposa". Una actitud, la de Felip VI, ben diferent de la que ha mantingut la seva germana, la infanta Elena.

Per tot plegat, ha decidit viatjar fins a Abu Dhabi i consolar el seu pare. La seva visita sembla una prova definitiva que el seu retorn, com a mínim, de moment s'ajorna. La infanta Elena, segons informa Voz Pópuli, vol "convèncer Joan Carles que instal·larse a la Zarzuela no és una bona idea". Però l'emèrit està capficat amb una sola idea: "Vull morir a la Zarzuela". De moment, s'haurà de consolar amb la filla gran.

Fotografia de portada: imatge de recurs de la infanta Elena i el rei emèrit Joan Carles I