La ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, ha criticat durament la monarquia espanyola en un acte d'Unidas Podemos a Màlaga. La secretària general de la formació morada assegura que "en els darrers anys, la monarquia s'ha convertit en el millor i més perfecte mecanisme per a la corrupció". Belarra considera que l'existència de la institució "podria tornar a propiciar casos" com les irregularitats atribuïdes al rei emèrit Joan Carles I.

En aquesta línia, la ministra sosté que "el problema no és qui ocupa el càrrec, qui sigui rei, sinó que qualsevol que l'ostenti pot tornar a fer el mateix que va fer Joan Carles I. Aquest és el problema".

Sobre els rumors que apunten a un possible retorn de Joan Carles I a l'Estat, Ione Belarra defensa que l'emèrit només hauria de tornar "si és per retre comptes davant la justícia i la ciutadania pels seus escàndols de corrupció i els seus negocis il·lícits".

Defensa de la reforma de la Constitució

En l'acte d'Unidas Podemos a Màlaga, Belarra també ha apostat per renovar la Constitució espanyola: "Ha de garantir que tots els ciutadans són iguals davant la llei i, sobretot, la Constitució ha de renovar-se i actualitzar-se per fer complir els articles més socials". Segons la ministra de Drets Socials, també cal "feminitzar" la Carta Magna: "La nostra Constitució té pares, però necessita urgentment a mares, fills i filles". Així doncs, ha reivindicat la inclusió dels "nous consensos feministes, de la protecció del medi ambient i dels animals" perquè "són majoritaris a la societat". En definitiva, Belarra creu que el text ha de ser "viu i obert".

Belarra aplaudeix la visita de Díaz al Vaticà

Aquest dissabte, la vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, visita al papa Francesc al Vaticà. Aquest divendres, preguntada per aquesta qüestió, Ione Belarra manifestava que li sembla "fantàstic" que es produeixi aquesta reunió i apuntava que "és la millor notícia perquè tenim molta sintonia de les lluites contra les injustícies socials amb el Papa".

Triar entre monarquia o república

Dins de la reforma constitucional que defensa el partit lila, consideren que caldria incloure un precepte que permetés a la ciutadania triar "entre una monarquia obsoleta i corrompuda o una república moderna i democràtica". Són paraules que aquesta mateixa setmana ha pronunciat Gerardo Pisarello (En Comú Podem), secretari primer de la Mesa del Congrés dels Diputats.

Jaume Asens, president del grup parlamentari d'Unidas Podemos al Congrés, també defensava el dilluns que, si Joan Carles I torna a Espanya per Nadal, sigui per retre comptes davant dels tribunals sobre les seves presumptes irregularitats.

 

Imatge principal: La ministra de Drets Socials, Ione Belarra, en una compareixença al Congrés. Europa Press.