Podemos i Sumar tenien fins divendres 9 de juny per decidir si es presentaran plegats a les eleccions generals convocades anticipadament per Pedro Sánchez. I després d'unes negociacions molt complicades durant els darrers 10 dies, els morats espremeran fins al límit aquests terminis per prendre una decisió sobre el seu futur polític. Tal com ha anunciat Ione Belarra, secretària general de Podemos, en una piulada, el partit ha obert una consulta a contrarellotge a la militància per decidir si finalment s'integren o no a Sumar, el moviment liderat per Yolanda Díaz. Els militants podran participar-hi fins a les 10 h de demà divendres, mentre que Sumar ja ha anunciat acords amb altres formacions arreu de l'Estat, des del projecte Drago de l'exdiputat morat Alberto Rodríguez a les Canàries, Más Madrid o la Chunta Aragonesista. 

Tot i que tant Sumar com Podemos sabien que els terminis màxims per presentar-se com una coalició a les eleccions generals venç divendres 9 de juny, fins avui dijous no han convocat aquesta consulta a la militància in extremis, que estarà oberta durant menys de 24 hores. En un vídeo en què Ione Belarra ha tret pit de les conquestes socials i feministes que s'han aconseguit des del govern espanyol en aquesta legislatura gràcies a la presència dels ministres d'Unidas Podemos (des de la nova llei de l'avortament a la pujada del salari mínim a la reforma laboral i també la llei d'habitatge), la secretària general ha convidat la militància a expressar la seva opinió a través d'aquesta consulta. "Ara, sotmesos en una onada reaccionària, existeix una possibilitat difícil però real de revalidar el govern de coalició", ha continuat Belarra, assegurant que aquesta opció només serà realitat si Podemos i Sumar es presenten conjuntament en una única candidatura. Després de deu dies de retrets, en els que els del seu predecessor, Pablo Iglesias, han estat especialment contundents, la ministra de Drets Socials ha reconegut que "les negociacions no han estat senzilles". Així i tot, ha demanat el suport a la militància perquè el Consell de Coordinació del partit "negociï i aconsegueixi" l'acord amb Sumar. 

La pregunta de Podemos a la militància 

Ara bé, el que pregunta el partit a la militància no és si creuen que la formació s'ha de presentar conjuntament amb Sumar a les eleccions generals, sinó per si autoritzen la direcció de Podemos negociar aquest acord. La pregunta concreta que hauran de contestar els afiliats a través de la pàgina web del partit és: "Acceptes que el Consell de Coordinació de Podemos, seguint el criteri d'unitat que va marcar el Consell Ciutadà Estatal, negociï amb Sumar, i en el seu cas, arribar a una aliança electoral entre Podemos i Sumar?". Cal tenir en compte que els terminis per presentar-se junts a les eleccions acaben demà divendres i que serà el mateix dia quan s'acabi la consulta, fet que acurça el marge de temps per a aquesta negociació a la mínima expressió. A més, que el resultat d'aquesta consulta sigui positiu no vol dir que s'hagi d'arribar a un acord obligatòriament entre les dues formacions, sinó que el Consell de Coordinació tindrà les mans lliures per negociar amb Sumar. Ara mateix, un dels principals entrebancs és el veto que Yolanda Díaz hauria imposat a Irene Montero, per evitar que una de les cares més conegudes de Podemos formi part de les llistes.