Coalició oficialitzada de cara a les generals del 23 de juliol. El partit de l'exdiputat canari de Podemos Alberto Rodríguez, Drago Canarias, s'uneix a Sumar, el partit liderat per la vicepresidenta segona Yolanda Díaz, per a presentar-se conjuntament a les pròximes generals. Així ho ha anunciat el coportaveu confederal de la formació, Alberto Rodríguez, en una roda de premsa celebrada aquest dimarts. A la trobada amb els mitjans de comunicació, Rodríguez ha expressat la importància de "mirar cap al futur" i tenir la voluntat de sumar i integrar forces. "Sortim a guanyar. El 23J podem tenir una política institucional que s'assembli més a la nostra gent", ha destacat l'exdirigent de Podemos.

Aquesta aliança política se suma a altres formacions que ja han manifestat la seva intenció d'unir-se a una candidatura àmplia de forces progressistes liderada per Yolanda Díaz. Per exemple, l'executiva de Verds Equo ja havia anunciat el seu compromís de concórrer als comicis al costat de Sumar. Així mateix, partits com IU i En Comú Podem també han mostrat públicament el seu suport a Sumar, amb l'objectiu de conformar un front ampli a l'esquerra del Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE).

Rodríguez ha assenyalat que Drago Canarias és "un espai amb la mà estesa al diàleg des del respecte i l'obediència canària". En aquest sentit, afirma que s'alegra de poder anunciar un acord amb Sumar "sense esgotar els terminis i pensant sempre en la ciutadania". Des de la formació canària han posat èmfasi en el fet que les negociacions "han comptat amb terminis i continguts rigorosos, des del respecte mutu". L'acord al qual han arribat Drago Canarias i Sumar inclou les dues circumscripcions de l'arxipèlag canari. Així mateix, Alberto Rodríguez ha comentat que l'acord "s'ha dut a terme des de la millor de les voluntats i mantenint la discreció sobre les negociacions en curs".

D'igual manera, ha insistit que el pacte "respecta l'obediència canària en la presa de decisions i col·loca les Canàries en un marc de respecte mutu amb altres territoris i forces transformadores del conjunt de l'Estat" També ha explicat que l'acord ja ha estat confirmat per l'assemblea confederal de Drago Canarias de manera majoritària i apel·la al conjunt de formacions que puguin integrar aquesta proposta i opció de vot "a treballar des de la il·lusió per a avançar en la nostra terra i ser responsables amb el nostre poble". "Sabem el que tenim per davant, quines són les alternatives, actuem amb il·lusió i no caiguem en el discurs de la por, cal generar il·lusió", ha afirmat.