El professor de Dret Constitucional, Joaquín Urías, ha estat molt crític davant la condemna, primer, i ara l'empresonament del raper Pablo Hasél. El també exlletrat del Tribunal Constitucional ha denunciat reiteradament que els tribunals espanyols estan retallant llibertats, en aquest cas la llibertat d'expressió, una qüestió que a parer seu és ben senzilla.

Així Urías, a través d'un tuit, ha donat una lliçó de dret per esvair dubtes a aquells que no tenen clar el sentit jurídic de la llibertat d'expressió. "La qüestió de la llibertat d'expressió jurídicament és més senzilla del que creu la gent", explica. "Si expresses les teves idees polítiques sempre és llibertat d'expressió, si utilitzes les paraules per amenaçar. Insultar o animar a delinquir, mai és llibertat d'expressió".

 

La Constitució

El professor de Dret Constitucional sosté que al raper Pablo Hasél se li està vulnerant el dret a la llibertat d'expressió perquè el que fa als seus tuits i cançons és mostrar un posicionament polític, i això està protegit per la Constitució. Urías s'ha mostrat a favor d'una reforma del Codi Penal, ara bé ha advertit que la llibertat d'expressió val per a tots, referint-se a aquells que defensen posicions feixistes.

Urías ha mostrat, un cop més, la seva preocupació per la interpretació que estan fent els jutges del dret a la llibertat d'expressió, aplicant tipus penals que estan portant a censurar opinions polítiques. Interpretacions que porten a l'empresonament d'artistes com ara Pablo Hasél. El professor va lamentar la detenció, dimarts passat, del raper. Una imatge, va dir, que afectarà greument a la democràcia espanyola. L'exlletrat del TC ha acusat els jutges més conservadors de la judicatura espanyola de creure que poden  reprimir a aquells que no pensen com ells. "De tant abusar del sistema l'acabaran enfonsant", sosté.

Foto principal, el professor de Dret Constitucional Joaquín Urías / Segi Alcàzar