Comença la temporada després de l'aturada de les vacances de Nadal i, amb aquesta, els desacords envers la taula de diàleg que apuntala ERC, una vegada més. Si bé avui Pedro Sánchez i els republicans no han sabut donar una data sobre quan es tornarà a trobar la taula, Junts ha burxat en la falta de concrecions d'aquesta negociació. I també ho ha fet la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, que ha estat molt contundent: la taula és una retirada de les victòries assolides l'1 i el 3 d'octubre.

En un missatge emès a través de les xarxes socials, la líder de l'entitat independentista ha dit que, amb l'únic fruit dels indults dels presos polítics, s'ha intentat tornar a una falsa normalitat, "una mena de pacte d'estabilitat amb taules de diàleg inoperants" que per Catalunya només signifiquen continuar la retirada després de les victòries del referèndum del 2017.

 

"En aquesta retirada no mantenim posicions, sinó que anem perdent terreny. Ho veiem en la llengua i en molts altres àmbits. Ens cal aturar aquesta retirada i tornar a ocupar terreny", ha sostingut Paluzie, que ha dit que per fer-ho és necessària la mobilització de la gent, que estigui activa defensant el català i mobilitzada per la independència, com es va demostrar l'11 de setembre, "quan ningú s'ho esperava".

En aquest sentit, Paluzie també ha apuntat que cal actuar a l'exterior, on, més enllà de la lluita victoriosa de l'exili, també és necessari seguir mobilitzant les assemblees exteriors que combaten l'estat espanyol en tots els fòrums de drets humans. Així mateix, ha reivindicat mantenir accions com pagar els impostos a l'agència tributària catalana i consumint estratègicament.

"Sigueu eines de país allà on estigueu. L'Assemblea compta amb vosaltres. La nostra força rau en aquest poble que no es rendeix, sou vosaltres que ens fareu lliures", afegeix Paluzie en el missatge, on aprofita per donar una bona entrada a l'any 2022.

Pedro Sánchez, postergador

Pedro Sánchez ha començat el nou any com el va acabar: postergant la pròxima reunió de la taula de diàleg entre l'Estat i la Generalitat. Aquests últims dies s'ha tornat a insistir des de Palau, però des de La Moncloa continuen sense posar-hi data. Si fa dues setmanes el president del govern espanyol parlava d'"unes setmanes", avui s'ha tornat a escudar en la sisena onada de coronavirus per a mantenir-la en stand by. En qualsevol cas, ha reiterat la seva aposta pel diàleg amb Catalunya i també ha insistit que ells no estan ni per l'amnistia ni per l'autodeterminació que reclama la delegació catalana, i que en aquest terreny no es pot produir "cap acord ni avenç".