Els ministres socialistes del govern espanyol han respost a l'uníson aquest divendres als atacs del PP després que s'aprovés la reforma exprés del Codi Penal. Tant la vicepresidenta primera i titular d'Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, com la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, i el titular de Presidència, Félix Bolaños, s'han pronunciat sobre la polèmica i han defensat la sobirania del Congrés dels Diputats davant una possible ingerència del Tribunal Constitucional, a la vegada que han demanat al PP que retiri el recurs per frenar els canvis al Consell General del Poder Judicial.

Calviño demana reformar el Constitucional

La vicepresidenta Nadia Calviño ha alertat que la reforma del Tribunal Constitucional no pot esperar "ni un dia més" perquè ha augurat que el PP i Vox recorreran totes les lleis que suposin un avanç en drets. "Arriba un moment en què no podem seguir ni un dia més amb una disfunció com la que estem tenint", ha avisat en una entrevista a RAC 1. La ministra Calviño ha lamentat la tensió que es respirava en l'ambient del ple del Congrés d'aquest dijous i ha exigit --textualment-- "abaixar el to de la conversa". Així, ha instat el PP a abandonar "la seva actitud d'obstrucció i generació de crisi".

Bolaños vol que el PP retiri el recurs

Per la seva banda, el ministre Félix Bolaños, ha demanat aquest divendres al líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, que retiri "avui mateix" el recurs davant el Tribunal Constitucional en el qual el seu partit demana mesures cautelaríssimes a fi de congelar la tramitació dels canvis al Poder Judicial i ha advertit de les conseqüències "impredictibles" que tindria si el recurs tirés endavant. "No ha passat en 40 anys de democràcia que s'aturi una votació", ha indicat, i ha afegit que si Feijóo "encapçala aquesta operació, ja està prou malament, però si per fer-ho obeeix els elements més extremistes i menys democràtics de la dreta en aquest país, encara pitjor".

Montero confia en el "seny" del Congrés

Per últim, la ministra d'Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, ha dit que confia en el "seny i el sentit comú" perquè la setmana vinent el Senat i el Congrés dels Diputats puguin desenvolupar els seus "compromisos constitucionals sense obstacles ni interferències". Tanmateix, ha assenyalat directament el PP com a "responsable primer" d'aquesta polèmica, perquè sempre ha considerat "il·legítim" el govern Sánchez. Quant a una possible paralització de la tramitació o aplicació de la llei, Montero ha indicat que no especula amb "qüestions futuribles", a la vegada que ha culpat els populars d'"oposar-se" a la renovació dels òrgans constitucionals "perquè els interessa que des de la Justícia puguin resoldre coses" que "no els hi dona la política".