La primera gran esbroncada entre els socis de coalició a l'Estat ha estat del tot inesperada. No ha estat per la posició sobre Veneçuela, on han aconseguit un cert consens, ni sobre la manera de fer front al conflicte polític de Catalunya. Ha estat a partir de la llei de llibertat sexual i contra les violències sexuals, la del "només sí és sí". Era un projecte compartit pels dos partits, però al cap i a la fi era el gran projecte d'Irene Montero, que va aconseguir arrabassar les competències d'Igualtat a la vicepresidenta Carmen Calvo. Aquest fet, així com que hi estigués implicat el Ministeri de Justícia per la reforma del Codi Penal, ha comportat tota mena de retrets durant dies. En una setmana que culmina amb el 8-M, hi ha hagut informes creuats i fins i tot acusacions de masclisme entre membres del PSOE i Unidas Podemos. Després de la guerra oberta, els dos ministres implicats han tractat de cosir les ferides. Però hi ha versos lliures que impedeixen tancar-les.

Aquest dimecres el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ha mirat de treure el màxim de ferro possible a la guerra interna de l’executiu de coalició. “Els polítics parlem massa, però tinc la total garantia de la col·laboració de tots els departaments ministerials”, ha assegurat Juan Carlos Campo en una atenció als mitjans de comunicació. I ha afegit en aquest sentit: “Saben que hi ha ministeris una mica més antipàtics, com Hisenda o Justícia, que som una mica perepunyetes perquè volem que les lleis que surtin d’un govern siguin al més perfectes possible”. L'altra ministra implicada, Irene Montero, també va tractar de treure-hi ferro aquest dimarts.

La ministra d’Igualtat també ha tractat de passar pàgina aquest dimecres. “Que ningú no tingui cap dubte que aquest és un govern feminista”, ha defensat Irene Montero. “Precisament per ser un govern feminista som conscients que aquelles lleis que impliquen avenços per al moviment feminista tenen sempre un especial qüestionament, encara que amb el pas del temps fins i tot els seus adversaris més furibunds han acabat reconeixent que han estat bones per al país”, ha conclòs.

Però els retrets han continuat fins i tot l'endemà de la presentació de la norma. L'encarregat de mantenir viva la polèmica ha estat el portaveu parlamentari d'Unidas Podemos, Pablo Echenique. En una entrevista a Antena 3 aquest dimecres, Echenique ha criticat que "sembla que faci falta que vingui un milhomes i digui 't'arreglo la llei'", en referència al ministre de Justícia. Ahir era el vicepresident Pablo Iglesias qui titllava Juan Carlos Campos de "masclista frustrat".

Guerra de filtracions

Les discrepàncies, fins avui, han estat més privades que públiques. Sense anar més lluny, mentre el Consell de Ministres donava el seu vistiplau final a la norma del consentiment sexual, fonts del Ministeri d’Igualtat denunciaven que “Calvo i Justícia pretenien paralitzar la llei del només sí és sí”. Fins i tot ho plantejaven en termes gairebé bèl·lics, assegurant que havien “guanyat la batalla a Calvo”. I anaven més enllà, apuntant contra el ministre Juan Carlos Campo: "A aquest ministre de Justícia cal obligar-lo per fer avenços feministes, aquesta serà una de les batalles aquesta legislatura”. 

Hores més tard, aquest dimarts a la tarda, el Ministeri de Justícia contraatacava, filtrant l'informe d'al·legacions tècniques a Igualtat, un document de 26 pàgines que va avançar la Cadena Ser. El departament de Juan Carlos Campos advertia d'una "inadequada tècnica legislativa", amb "continguts normatius que no requereixen rang de llei". També posaven sobre la taula que "no queda clara la delimitació amb la llei integral contra la violència de gènere", que hi havia articles duplicats d'altres lleis vigents i fins i tot recomanava fer servir paraules que estiguessin recollides pel diccionari de la Reial Acadèmia Espanyola (RAE).

Els intents de girar full, o almenys no fer aflorar en públic les grans discrepàncies, han estat en va. Ja aquest dimarts, des de la sala de premsa de la Moncloa, Irene Montero va evitar de totes les maneres possibles entrar en terreny pantanós i va esquivar les preguntes i repreguntes dels periodistes. La ministra d'Igualtat va passar de puntetes per les tensions internes causades per aquest avantprojecte de llei, assegurant que és "molt robust" perquè s'ha enriquit del debat intern "sense alterar allò substancial". Però va fracassar, perquè poques hores més tard era Pablo Iglesias qui criticava que "en les excuses tècniques hi ha molt masclista frustrat".