La consulta sobre la reestructuració del Consell de la República arrencarà l'11 d'octubre i s'allargarà fins a les 9.00 hores del 16 d'octubre, segons ha anunciat aquest dimarts la mateixa entitat. En un comunicat, l'organització ha fet pública la pregunta que es farà als registrats: "Estàs d'acord en que cal adaptar l'actual estructura institucional del Consell per tal que pugui complir de manera més eficaç la seva missió i que, en conseqüència, es dugui a terme una reestructuració dels seus òrgans per fer possible aquesta adaptació?". Les respostes possibles són "Sí", "No" i "En blanc".

Fa dues setmanes que Carles Puigdemont va anunciar una reestructuració del Consell de la República, amb la dissolució de l'Assemblea de Representants com a principal novetat. Després d'haver estat escollit l'octubre del 2021, l'òrgan s'havia de renovar l'octubre d'enguany i escollir la segona legislatura. Per contra, s'ha decidit que els inscrits votin per aprovar una reforma i fer una consulta vinculant perquè "quedin clares les funcions dels diferents òrgans".

El calendari de la consulta

La proposta feta pel govern és de crear dos òrgans de representació: una cambra de representació de consells locals, que treballarà amb l'objectiu de debatre i prendre decisions sobres les accions a dur a terme; i una segona cambra que es dedicarà a "l'elaboració de la legislació republicana (les lleis de la República) en què puguin participar tots aquells experts i professionals necessaris per a aquesta tasca de què compta la base de registrats del Consell". Fins ara, aquestes tasques es duien a terme des de l'Assemblea de Representants, però ara deixarà de fer-les "per dotar l'estructura institucional del Consell de més eficàcia, de manera que li permeti servir millor la seva missió".

 Així doncs, aquest dimarts 12 de setembre s'ha publicat la convocatòria de la consulta i s'han engegat les actuacions tècniques per procedir al tancament del cens —que s'aprovarà inicialment el dijous 14 de setembre. El termini per presentar al·legacions al cens aprovat serà del 15 al 28 de setembre, mentre que el 10 d'octubre serà el límit per a la seva aprovació definitiva. La campanya divulgativa serà des d'aquest mateix 12 de setembre i fins a les 23.59 hores del 10 d'octubre, de manera que la votació arrencarà l'11 d'octubre a les 9.00 i es tancarà a les 9.00 hores del 16 d'octubre. El 17 d'octubre es publicaran els resultats provisionals de la votació, tot i que es podran presentar reclamacions fins al 20 d'octubre. El 25 d'octubre és el límit per proclamar els resultats definitius.