Després de tres jornades de votacions, el Consell per la República ja ha fet públics els noms dels membres de l'Assemblea de Representants, una mena de parlament compost per 121 membres escollits per les persones inscrites al Registre Ciutadà. Un total de 22.584 persones (el 26% del cens total) han participat en aquest innovador procés electoral que permet el vot telemàtic. 

Dels 121 representants, 81 han estat elegits en les diferents circumscripcions electorals i els 40 restants, en circumscripció única entre els càrrecs electes de Catalunya. D'aquest darrer bloc, encapçalen la llista els màxims dirigents de Junts: el president Carles Puigdemont en primera posició - amb la qual cosa queda validat per presentar-se per presidir l'organisme - seguit pels consellers Clara Ponsatí, Toni Comín, Lluís Puig i presidenta del Parlament, Laura Borràs. En sisena posició trobem la diputada de Junts al Congrés Pilar Calvo seguida per la regidora per la CUP de l'Ajuntament d'Arenys de Mar, Ona Curto. 

70% dones, 30% homes

Alguns d'ells han comparegut de forma telemàtica per valorar els resultats: El conseller Lluís Puig ha assegurat sentir-se "encantat" amb el desenvolupament del procés electoral "participatiu, obert i transparent", així com amb els resultats d'aquests que li atorguen el quart lloc. 

 

 

Per la seva banda, el conseller i vicepresident executiu del Consell, Toni Comín, ha ressaltat el fet que el 70% dels escollits són dones, mentre que el 30% són homes i ha destacat la transversalitat de l'Assemblea, "amb gent de totes les procedències i militàncies". "Quan vam fundar el Consell, érem conscients que calia institucionalitzar el mandat de l'1-O, ja que no ho podíem recollir dins les institucions autonòmiques. La legitimitat ja la teníem des del 2017", ha assegurat Comín. 

 

"Consolidació institucional del Consell"

Finalment, el president Carles Puigdemont ha afirmat que es tracta "d'un pas molt gran en la consolidació institucional del Consell", que, a més, s'ha fet "amb fidelitat al compromís de radicalitat democràtica [...] quatre anys després d'arribar a l'exili podem assegurar que o només mantenim la posició si no que renovem les conviccions". "L'Estat català no pot ser una còpia del model de l'Estat espanyol, perquè no funciona com a garantia dels drets fonamentals", ha sentenciat. 

 

 

Un sistema innovador

Tot i que el Consell per la República va superar els 100.000 membres l'11 d'octubre després de la detenció del president a l'exili a l'Alguer, no obstant això, només podien participar en les eleccions les 87.833 persones que ja estaven registrades fins al 18 de setembre. 

Tal com s'ha explicat durant la jornada electoral presentada pel periodista Iu Forn, s'ha utilitzat el sistema de vot telemàtic Blockchain, que garanteix la fiabilitat "absoluta", ja que "tots els moviments que es van produint queden registrats", ha explicat el president de la sindicatura electoral, Jordi Domingo

Diversos representants de l'independentisme i membres de la entidad han intervingut abans d'obtenir els resultats, entre ells la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Elisenda Paluzie; la diputada de Junts, Aurora Madaula; el cantautor Lluís Llach; el portaveu polític de Demòcrates, Antoni Castellà; l'exvicepresident del Parlament, Josep Costa i l'actual portaveu de Poble Lliure i membre del consell de govern del Consell per la República, Guillem Fuster. 

 

Imatge principal: El president a l'exili, Carles Puigdemont / Consell per la República