El Tribunal Constitucional (TC) ha anul·lat la demarcació dels registres de la propietat, mercantils i de béns mobles fixada per la Generalitat de Catalunya mitjançant un decret que, segons el parer de l'alta instància, envaeix competències estatals. D'aquesta manera, i per unanimitat, el tribunal ha donat la raó al Govern central en el conflicte de competències que aquest va presentar contra l'executiu català.

El Constitucional considera que els preceptes anul·lats excedeixen de la competència "executiva" de la Comunitat Autònoma i, en conseqüència, vulneren la competència estatal sobre ordenació dels registres, que comprèn l'"íntegra regulació" de la matèria esmentada.

La Constitució atribueix a l'Estat la competència exclusiva en matèria d'"ordenació dels registres" i instruments públics, entenent per registres fonamentalment els referits a matèries de dret privat, explica el TC. Quant a les funcions que assumeixen les Comunitats Autònomes, explica que han de situar-se en l'àmbit de "l'execució de les normes estatals".

Segons la doctrina constitucional reiterada, la competència estatal sobre "ordenació" dels registres públics comprèn "l'íntegra regulació de la matèria", la qual cosa que inclou "qualsevol norma, de rang legislatiu o reglamentari", així com "aquelles mesures d'execució que tinguin el fonament en la consecució de la unitat hipotecària de trànsit immobiliari", diu. A més, correspon a l'Estat la "configuració dels registres" i la regulació relativa al règim del personal.

Llei estatal

És a dir, el TC deixa clar que la Comunitat Autònoma és titular de competències de naturalesa "executiva", cosa que implica "l'adopció de les mesures d'execució precises per garantir la plasmació o aplicació efectiva en el seu àmbit territorial de les normes estatals sobre demarcació registral". Queda exclosa d'aquesta manera de la competència autonòmica "la possibilitat de dictar una normativa pròpia o establir un règim jurídic diferenciat en la matèria", conclou el TC.

En el recurs, la Generalitat indicava que el contingut del seu decret, el recorregut pel Govern central, era igual en gran mesura al del Reial Decret estatal. Però el TC respon que l'important aquí no és la coincidència d'alguns preceptes de la norma autonòmica recorreguda amb les previsions del Reial Decret del 2017, sinó el fet concret de "si la Comunitat Autònoma és o no titular de la competència per efectuar la present regulació". I no ho és, a parer seu.