El mateix dia que el govern espanyol va marcar com a límit perquè el Consell General del Poder Judicial nomeni als dos nous magistrats del Tribunal Constitucional que li corresponen, el TC ha convocat un ple per debatre les lleis sobre el català a l'escola, aprovades al Parlament de Catalunya. Els magistrats tenen caducat el seu mandat des del 13 de juny i el govern espanyol va donar un ultimàtum per la seva substitució que caduca el 13 de setembre. Entre els jutges que tenen el mandat caducat es troba Antonio Narváez Rodríguez, ponent d'aquest debat a petició del Partit Popular i Ciutadans. 

El govern espanyol frisa que es produeixi aquesta renovació, ja que al Tribunal Constitucional passaria d'haver-hi una majoria conservadora a progressista. Per això, el TC ha convocat pel mateix dia que acaba el termini aquest ple no només per les lleis del català, sinó també un recurs de Vox contra la llei que vol impedir que els pares sospitosos de violència de gènere puguin visitar els seus fills.

Normes inconstitucionals?

A finals de juliol, el TSJC va elevar al Tribunal Constitucional la llei catalana d'ús de les llengües a les escoles, al·legant que exclou el castellà com a vehicular, després de criticar tant al Govern com al Parlament la seva voluntat de “bloquejar” l’aplicació de la sentència que obligava l'aplicació del 25% del castellà a les aules, quelcom que el conseller Josep Maria Cambray ja ha anunciat que no farà cap escola del país. Aquesta resolució va arribar l’endemà de la taula de diàleg entre els governs espanyol i el Catalunya, en la qual es va assegurar que l'executiu central defensarà l’ús del català i altres llengües oficials a l'Estat al Senat, així com la recent reforma educativa.

Anant més enllà, el TSJC considerava que el nou model lingüístic a les escoles catalanes, com a resposta a la sentència del 25% vulnera l'Estatut i diversos articles de la Constitució. Concretament,  ’article 3 de la Constitució, en relació amb l’article 27, i dels articles 6 i 35.1 de l’Estatut d'Autonomia de Catalunya,  “en quant -indica el tribunal- al caràcter oficial del castellà i el seu ús com a llengua d’ensenyament”. Cal tenir en compte que, poc després que acabés el curs escolar, el 4 de juliol el TSJC va acordar suspendre l'execució forçosa de la sentència, per la “impossibilitat legal” de fer-ho després de l’aprovació de la nova legislació sobre usos lingüístics a les escoles.

No s'aplica com a mesura cautelar 

Una setmana abans que comencés el curs escolar i amb la incògnita del 25% de castellà encara sense esclarir,  la sala de vacances del TSJC) va denegar aplicar com a mesura cautelar el 25% de castellà a les escoles catalanes, tal com li havia demanat aquest agost l’Asamblea por una Escuela Bilingüe, com a últim intent per aplicar la sentència que ordenava aquesta mesura a tot el país. En la resolució, el tribunal no canviava el criteri de la sala que va dictar la resolució el 2020 i va ser confirmada pel Tribunal Suprem el 2022, i que finalment ha paralitzat aquest estiu.