El Tribunal Constitucional (TC) ha admès a tràmit el recurs que va presentar el PSOE contra la decisió del Tribunal Suprem (TS) de desestimar la seva petició de revisar uns 30.000 vots nuls de les eleccions generals del 23 de juliol passat a la província de Madrid. El tribunal decidirà la setmana vinent si revisa aquests vots, amb els quals el PSOE podria recuperar l'escó perdut en favor del Partit Popular després del recompte del vot estranger (CERA). La sala segona del Tribunal, de majoria progressista, ha adoptat la decisió per quatre vots a favor i dos en contra, dels magistrats Enrique Arnaldo i César Tolosa.

La decisió d'admetre a tràmit el recurs rau en la seva "especial transcendència constitucional", ja que s'entén que es planteja una qüestió jurídica rellevant que a més comporta repercussió social i econòmica, segons ha informat el TC en un comunicat. En aquest sentit, també considera que el recurs és una oportunitat per "aclarir o canviar la doctrina" del tribunal "davant el sorgiment de noves realitats socials". 

El PSOE esgota totes les vies per intentar recuperar un diputat

Malgrat la negativa de la Junta Electoral de Madrid, la Junta Electoral Central i el Tribunal Suprem, el PSOE no s'ha rendit i ha volgut portar la qüestió sobre els vots nuls fins al final del procés. Aquesta tossuderia dels socialistes té una explicació senzilla. El bloc conservador de PP, Vox, UPN i Coalició Canaria actualment suma 172 escons, mentre que el progressista, de PSOE, Sumar, ERC, EH Bildu, PNB i BNG, és de 171. La revisió dels vots nuls és l'última oportunitat del PSOE per invertir aquestes dues xifres amb la conseqüència que ja no necessitaria el 'sí' de Junts per Catalunya, i en tindria prou amb una abstenció.  

El recompte del vot CERA va modificar els resultats de la nit electoral fent que el diputat Javier Rodríguez Palacios, onzè en les llistes del PSOE a Madrid, quedés fora, i en el seu lloc entrés el setzè diputat del PP a la província, Carlos García Adanero​. El transvasament d'aquest escó es va produir per poc més d'un miler de vots, argument que el PSOE ha fet servir per reclamar la revisió dels vots nuls. 

La decisió, en mans del TC

La decisió està en mans dels magistrats del TC, que la setmana vinent hauran d'avaluar els arguments del PSOE per decidir si accepten la revisió d'aquests vots. El partit va presentar davant el TC un recurs d'empara de 25 pàgines argumentant que el Suprem havia fet una "interpretació restrictiva" de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG) sobre "l'escrutini general i la possibilitat d'obrir tots els vots nuls consignats". 

El TS va al·legar que "la mera diferència numèrica en els resultats que s’addueixen en aquest cas (1.200 vots) no és base suficient per a la revisió", i el PSOE li va retreure que adoptés la decisió únicament en funció del nombre de vots necessari i sense tenir en compte la doctrina del Constitucional, que sempre busca "conèixer de forma més exacta la vertadera voluntat dels electors manifestada en el procés electoral".