Al PSOE se li esgoten les possibilitats per recuperar el diputat de la Comunitat de Madrid que va perdre després del recompte del vot exterior (CERA) el 23-J. El Tribunal Suprem (TS) ha rebutjat aquest divendres al migdia la petició del PSOE per revisar uns 30.000 vots nuls de les passades eleccions del 23 de juliol a la circumscripció única de Madrid en considerar que “la simple diferència numèrica en els resultats que s’addueixen en aquest cas [1.200 vots] no és base suficient per a la revisió”. Amb aquesta decisió, Pedro Sánchez necessita el sí de Junts en primera ronda en cas de que fracassi la investidura d'Alberto Núñez Feijóo i acabi optant a la reelecció.

En la sentència emesa aquest divendres i després de consultar jurisprudència i la doctrina del Tribunal Constitucional (TC), la Sala de Vacances del TS creu que la sol·licitud del PSOE no compleix amb els requisits per al recompte i considera que els socialistes no han aportat “dades aritmètiques o càlculs estadístics que permetin verificar, ni tan sols hipotèticament, la rellevància de la revisió de vot al resultat final i en l’atribució de l’escó controvertit”. A més, el Suprem, tal com van fer les juntes electorals, retreu el PSOE que no basessin la petició en “una irregularitat o vici en el procés electoral”.

La consulta al TS és l’última baula d’una cadena d’intents del PSOE per recuperar l’escó 16 a la Comunitat de Madrid, que va deixar els resultats del 23-J en 137 pel PP i 121 pel PSOE. Amb aquest escó, Pedro Sánchez tindria un vot més a prop una hipotètica investidura. En tot cas, la intenció era que l’alt tribunal revertís la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) i la Junta Electoral Provincial (JEP), que van rebutjar consecutivament la petició del PSOE. Primer la JEC va denegar recomptar totes les paperetes declarades nul·les a 7.118 mesos electorals de Madrid perquè no existia “motiu” ni “indici d’irregularitat” que justifiqués l’acció requerida. “La part recurrent [PSOE] no invoca cap irregularitat en la realització de l’escrutini que en pugui justificar la repetició [del recompte]”, afirmava el text de l’òrgan electoral. D’aquesta manera la JEC es negava a repetir l’escrutini general fet per la JEP.

La JEP només hi veia una "especulació"

La JEC va abraçar la tesi de la JEP, que el 30 de juliol ja va rebutjar una primera petició del PSOE de revisar els prop de 30.000 vots nuls de les eleccions generals en considerar que no existia “motiu sobre possibles irregularitats". Així mateix, l'organisme va afirmar a l'escrit de desestimació que la sol·licitud dels socialistes se centrava "únicament" en "l'especulació infundada que és possible que el reduït avantatge del partit guanyador de l'últim escó es pogués revertir a favor del sol·licitant". Malgrat la negativa, el PSOE no es va donar per vençut i va remetre la sol·licitud a la JEC.