L'advocat del Consorci del Palau de la Música -que integren la Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona i el Ministeri de Cultura- no ha acusat finalment CDC del presumpte cobrament de comissions il·legals a través de la institució, tampoc en el seu informe final.

En la seva exposició d'avui, el lletrat Francesc Claverol no ha al·ludit en cap moment al presumpte finançament irregular del partit, malgrat que en una reunió del patronat del Consorci del 23 de maig es va demanar explícitament de canviar les conclusions per incloure l'acusació a CDC.

Per això el lletrat havia sol·licitat, fora de termini, adherir-se a les conclusions del fiscal en aquest punt, la qual cosa el tribunal va rebutjar, encara que el fiscal Emilio Sánchez Ulled va deixar llavors la porta oberta que pogués incloure aquests canvis al seu informe final, una cosa que Claverol no ha fet.

L'advocat del Consorci del Palau de la Música ha carregat avui contra la rebaixa de pena que la Fiscalia aplica als exresponsables de l'entitat per delatar a CDC, sense adherir-se en els seus informes finals a les conclusions del ministeri públic per acusar la formació de lucrar-se a través del saqueig. La sala de l'Audiència de Barcelona va impedir divendres passat que el Consorci del Palau de la Música modifiqués les seves conclusions finals del judici per l'espoliació, després del canvi de postura de l'entitat favorable a acusar CDC, per trobar-se fora de termini.

Precisament, la Fiscalia, al costat de la majoria de defenses, s'havia oposat al fet que la sala admetés el nou escrit del Consorci acusant CDC, però va obrir la porta que s'adherís a les seves conclusions en el tràmit d'informes, cosa que l'advocat de l'entitat, Francesc Claverol, no ha fet avui. 

En una reunió extraordinària forçada per l'Ajuntament de Barcelona, el Consorci del Palau de la Música -integrat a més per la Generalitat i el Ministeri de Cultura- va acordar el passat 23 de maig que l'entitat s'adherís a la Fiscalia per acusar CDC, però l'Audiència no li va permetre modificar el seu escrit argumentant que estava fora de termini, atès que el tràmit de conclusions ja havia finalitzat i això podria provocar la nul·litat del judici.

Les disculpes de l'advocat 

El lletrat del Consorci, que pertany al gabinet jurídic de la Generalitat dependent de Presidència, s'ha referit avui a aquesta reunió per proclamar posteriorment que l'entitat "té personalitat jurídica pròpia", independent de les administracions que la componen i que la seva obligació és fer "una defensa tècnica del Consorci, no de les persones ni de les institucions". "Demano disculpes a la sala per dir alguna cosa tan òbvia, però he de fer-ho", ha sostingut Francesc Claverol, que ha justificat per què el 17 de maig, dia previst perquè les acusacions elevessin a definitives les seves conclusions, no demanés la suspensió del judici fins a la nova reunió del Consorci, malgrat que així ho va sol·licitar l'Ajuntament de Barcelona.

Segons Claverol, aquell dia no va demanar la suspensió del judici perquè no va rebre una instrucció que contradigués la que tenia de no acusar CDC de l'espoliació i tenint en compte que el Consorci té "personalitat pública pròpia, separada d'altres entitats i d'altres persones i institucions que la integren, per molt que siguin representades en els seus òrgans directius".

"Reiteradament el Consorci em va confirmar que es mantenien les instruccions", ha insistit el lletrat, que ha recordat que la reunió extraordinària de l'entitat es va convocar el passat 23 de maig, malgrat les "advertències" que havia finalitzat el termini per elevar a definitives les conclusions del judici. Fetes aquestes consideracions, l'advocat ha centrat els seus informes finals a carregar contra les conclusions de la Fiscalia quant a la rebaixa de la condemna que ha aplicat als exresponsables del Palau de la Música Fèlix Millet, Jordi Montull i la filla d'aquest, Gemma.

Contra la rebaixa de penes 

Especialment, el lletrat ha carregat contra la tesi de les conclusions finals de la Fiscalia que Gemma Montull, exdirectora financera del Palau, desenvolupava un paper secundari en la trama de l'espoliació de la institució i que se li apliqui l'atenuant de confessió per incriminar CDC en el cobrament de comissions de la constructora Ferrovial a través de l'entitat. "El que va fer Gemma Montull no va ser una confessió, sinó una exculpació", ha afegit el lletrat, que creu que l'exdirectora financera "va intentar exonerar-se de tota culpa".

Per al lletrat, tampoc concorre en el cas l'atenuant analògica de reparació del dany, atès que aquest hauria de ser "de gran intensitat" perquè comporti una rebaixa de la pena, ni les dilacions indegudes per la demora en la instrucció del cas.

El Consorci del Palau de la Música, acusació particular en la causa per l'espoliació de l'entitat cultural, demana una condemna de 21 anys de presó i 3,6 milions d'euros d'indemnització per a l'exresponsable de l'entitat Fèlix Millet, la seva mà dreta Jordi Montull i la seva filla Gemma.

La Fiscalia, aplicant-li diverses atenuants, sol·licita finalment 14 anys i nou mesos per a Millet, 10 anys i deu mesos per a Montull i tres anys -un d'ells substituïble per multa- per a Gemma Montull. 

El rebuig de l'Audiència

L'Audiència de Barcelona no va admetre a tràmit el nou escrit del Consorci del Palau de la Música que proposava acusar Convergència de lucrar-se amb l'espoli de l'entitat, pel qual es jutja Fèlix Millet i Jordi Montull, argumentant que el tràmit de conclusions ha finalitzat i això podria provocar en un futur la nul·litat del judici. El tribunal diu que aquest canvi de posició s'ha presentat fora de termini.

La sala va prendre aquesta decisió després que la Fiscalia s'hagi oposat a l'admissió del nou escrit, de la mateixa manera que la defensa de CDC i el seu tresorer Daniel Osàcar, que ha manifestat que el judici del Palau no ha d'"estar a l'atzar de determinats criteris polítics".