El cònsol general d'Espanya a San Francisco, Diego Muñiz, ha replicat aquest dilluns el president de la Generalitat, Quim Torra, que la Constitució Espanyola "no contempla cap referèndum d'independència".

Durant la conferència de Torra al Martin Luther King Institute a la Universitat d'Stanforf, Muñiz ha preguntat al president com explica que la declaració d'independència del 27 de setembre "no rebés cap reconeixement internacional" i li ha recordat que el nou govern espanyol, encapçalat per Pedro Sánchez, "vol obrir un diàleg, però, sota la llei espanyola". El cònsol general comptava amb una invitació per assistir a l'acte. En el torn de preguntes obert a estudiants i professors, ha intentat fer un discurs però els impulsors de l'acte l'han convidat a convertir-ho en pregunta.

El president de la Generalitat ha respost al cònsol general espanyol i li ha recordat l'existència d'una legislació internacional, més enllà de la llei espanyola. "Si vols trobar una solució, la política és la via", ha comentat. Torra s'ha mostrat contundent i li ha preguntat al cònsol que en quin país es convoca un referèndum "i s'envia la policia a atacar-te". "És una solució, això?", ha preguntat Torra. 

El cap del Govern ha retret al diplomàtic que l'exèrcit "sigui l'encarregat de protegir la unitat espanyola". "Per què no posem la democràcia per davant. El poble pot canviar les coses i els catalans ho faran. Exercirem el nostre dret. Ho vam fer i ho tornarem a fer", ha avisat. Finalment, Torra també ha criticat que la resposta dels diferents governs espanyols "sempre sigui que no tens dret a convocar un referèndum".