Els conservadors del CGPJ han frustrat la dimissió de Carlos Lesmes, després de la tercera reunió entre els vocals del Consell General del Poder Judicial que negocien els nomenaments dels magistrats del Tribunal Constitucional hagi fracassat (un altre cop). Era un fracàs esperat, ja que els conservadors continuen dilatant el procés. L'excusa? Que no han trobat candidats en el Tribunal Suprem, després d'un mes de gestions. La trobada d'aquest dimecres va ser convocada fa just una setmana i existia una mínima esperança perquè s'hi assolís un acord que fos votat en el ple extraordinari d'aquest dijous. Però res.

Com serà impossible votar cap acord aquest 6 d'octubre, el calendari apunta ara al pròxim 13 d'octubre. S'hi celebrarà un nou ple extraordinari que servirà perquè els membres de la comissió negociadora expliquin les gestions realitzades. Serà just un mes després d'haver incomplit el termini legal fixat per la llei per fer els nomenaments, amb tres reunions sense acord a l'esquena i amb la incògnita de si Lesmes el presidirà: el president del CGPJ va avançar fa uns dies que dimitiria aquesta setmana si no hi havia una possibilitat d'acord clara entre el PSOE i el PP per renovar l'òrgan de govern dels jutges.

Sense data per reprendre les negociacions

Però el fracàs de la tercera reunió dels vocals frustra els plans de Lesmes, si tenim en compte que s'ha mantingut ferm en la idea que dimitiria només si s'ha assolit un acord previ per renovar el Constitucional. O, com a mínim, si s'ha encarrilat l'acord. Però no s'ha aconseguit ni una cosa ni l'altra. De fet, tampoc no hi ha data per reprendre les negociacions. La qüestió és que els conservadors estan molestos per la dimissió i per la posterior successió al capdavant de l'òrgan de govern dels jutges, ja que el pla és que la presidència recaigui de manera automàtica sobre el president de la Sala Civil del Tribunal Suprem, Francisco Marín. Llavors, sembla que dilaten la renovació del tribunal de garanties per mantenir Lesmes en el càrrec i controlar millor la successió.

Per la seva banda, els vocals conservadors s'han justificat demanant més temps: "La visita del comissari de Justícia europeu, Didier Reynders, és tan recent que cal donar temps perquè doni els efectes que tots esperem". L'excusa és curiosa, ja que Reynders va visitar Espanya per abordar el bloqueig del CGPJ i no pas el del Constitucional. Sigui com sigui, els vocals progressistes s'han cansat i han anunciat que exploraran "vies alternatives" per tancar un acord el "més breu possible" que permeti renovar el tribunal de garanties.