El president del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, no se'n surt amb la renovació de l'òrgan i amb la tasca de nomenar ja els dos magistrats del Tribunal Constitucional (TC). Després d'una segona ronda de negociacions fracassada Lesmes ha decidit començar a buscar un despatx de magistrat (sense cap títol especial) a la Sala del Contenciós-Administratiu del Tribunal Suprem, que és on ha d'anar un cop cessi del seu càrrec de president del CGPJ. Segons ha pogut saber El Español, aquest dimecres s'hauria vist a Lesmes recorrent els despatxos en busca del que més li agradi. Aquesta cerca de despatx arriba després d'una segona reunió, sense èxit, per escollir els magistrats del TC i un cop superat el termini donat pel govern espanyol per complir aquesta tasca. 

La propera reunió

Lesmes va traslladar aquest dimecres a diversos vocals la seva intenció de convocar un nou ple el proper 3 d'octubre amb l'objectiu que el faci servir per nomenar els dos magistrats, després que la segona ronda de negociacions hagi fracassat. Les fonts de l'òrgan de govern dels jutges indiquen, segons l'ABC, que Lesmes ha comunicat a alguns vocals que, si no aprofiten el ple ordinari ja fixat per al proper 29 de setembre, en podria convocar un altre 3 doctubre. Tot i això, les mateixes fonts subratllen que el fet que se celebri un ple extraordinari no implica que l'acord s'aconseguirà perquè la clau continua sent concitar el consens suficient entre les dues ànimes del CGPJ (progressista i conservadora) per sumar-ne els 12 vots que fan falta dels 19 en joc.

Al Ple que va tenir lloc el 8 de setembre passat, convocat expressament perquè s'efectuessin aquests nomenaments, els vocals van pactar que no tornarien a reunir-se tots fins que no hi hagués dos candidats clars, cosa que encara sembla llunyana . A això s'hi afegeix l'advertiment llançat per Lesmes un dia abans, durant l'obertura del curs judicial, quan va avisar que estava disposat a dimitir en "setmanes" si no es desbloquejava la renovació del CGPJ. Això sí, va afegir que no se n'aniria fins a deixar els nomenaments per al TC encarrilats. Aquest darrer moviment per part del cap del Poder Judicial, marcant nova data al calendari, s'ha produït hores després que la segona reunió entre els interlocutors conservadors i progressistes acabés sense acord.

El pla de Lesmes

D'altra banda, El País indica que fonts properes a l'entorn de Lesmes asseguren que el president del CGPJ està estudiant l'opció de portar al ple ordinari convocat pel 29 d'aquest mes la candidatura d'un magistrat de tendència conservadora i un altre proposat pels progressistes per així poder tirar endavant amb els vuit vots d'aquest grup, el seu propi i, almenys, els de tres vocals conservadors. Aquest acord encara no estaria tancat amb cap dels agents implicats però Lesmes creu poder reunir els vots d'aquí al dia 29 i així desbloquejar la negociació. Segons les fonts del citat diari, Wenceslao Olea i Vicente Guilarte (vocals conservadors) estarien disposats a donar suport a aquesta opció i Lesmes creu que té temps per trobar el tercer.