Didier Reynders com el gran desllorigador de l’embús als òrgans judicials. Aquesta és la principal esperança que diposita el president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del Tribunal Suprem (TS), Carlos Lesmes, al tour institucional del conseller europeu de Justícia a Madrid. Una de les reunions més esperades de la gira és la que s’ha fet aquest divendres entre Reynders i Lesmes després que el cap dels jutges, amb la mosca al nas pel bloqueig en la renovació, amenacés de dimitir si el govern central i el Partit Popular no es posaven d’acord per renovar els vocals que tenen el mandat caducat des de fa gairebé quatre anys.

Després de la trobada, Lesmes s’ha mostrat confiat que la visita del comissari europeu serà un estímul per “desembussar” la renovació del Consell, que ha considerat que és una qüestió “urgent”. En declaracions als mitjans de comunicació, Lesmes ha assegurat que “l’impuls de les institucions europees és important, que pot ajudar a sortir d’aquesta situació d’embús”. “Les posicions estaven molt enverinades i crec que la seva visita ajuda a un cert desenverinament, a flexibilitzar una mica les postures de totes dues parts”, ha explicat el màxim responsable de la judicatura espanyola.

Segons Lesmes, ell i Reynders han coincidit “en l’urgència” de renovar el CGPJ, a la vegada que ha considerat que no hauria de ser “difícil” que l’executiu i el PP acordessin reformar el sistema d’elecció dels vocals per bé que ha recordat que això no corre tanta pressa. Ha matisat que els partits polítics, a qui ha acusat de “polititzar la justícia”, tindrien 5 anys per trobar una altra fórmula comptant que el Consell es pactés aquest any. Preguntat per la seva amenaça de dimissió, Lesmes ha dit que “dependrà del que passi aquests dies” perquè “si ens mantenim exactament en la mateixa situació, la meva permanència [al càrrec] no tindrà sentit”.

El tour de Reynders

No és que Reynders no hi hagi posat esforç ni ganes, com a mínim a l’hora de reunir-se amb diferents actors polítics i judicials. Aquest dijous ha comparegut al Congrés dels Diputats, on ha posat pressa als dos principals partits espanyols perquè renovin el CGPJ. Envoltat dels diputats, Reynders ha recalcat que la recomanació de la Comissió Europea és renovar ja l’òrgan de govern dels jutges “de forma prioritària”. “S’ha de procedir al nomenament dels membres dels CGPJ i, immediatament després, s’ha d’iniciar un procediment que, per fi, s’adapti a la norma europea”. Dit d’una altra manera, primer renovar i després canviar el model d’elecció de jutges. En aquest punt, el polític liberal belga ha recordat que “els estàndards europeus preveuen que el Consell General es compongui per una majoria de jutges escollits per altres jutges”.