El PSOE no vol que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) endarrereixi la renovació del Tribunal Constitucional (TC). Per aquest motiu, la formació liderada per Pedro Sánchez ha registrat una esmena a la seva proposta de reforma Llei Orgànica del Poder Judicial per obligar el CGPJ a nomenar en un termini màxim de tres mesos els dos magistrats del TC que li pertoca designar. L'objectiu és impedir que la majoria conservadora bloquegi la renovació de l'alt tribunal. La presentació de l'esmena arriba després que el Congrés aprovés aquest dimecres tramitar la reforma.

La tramitació de reforma de la Llei Orgànica del Poder Judicial per accelerar el nomenament per part del CGPJ dels magistrats del TC va ser aprovada amb els vots d'ERC, PNB, Bildu, PDeCAT, Més País i Compromís, entre altres. Junts i la CUP es van abstenir, i el PP, Vox i Cs van votar en contra. L'esmena previsiblement s'aprovarà amb el conjunt de la reforma aquest dijous al ple del Congrés amb els vots del govern espanyol i dels seus socis.

Forçar el CGPJ ha nomenar els magistrats

La reforma que es votarà aquest dijous modifica una reforma anterior impulsada pel govern de Pedro Sánchez que impedeix que el CGPJ faci nomenaments mentre els seus membres tinguin el mandat caducat, cosa que passa des de fa més de tres anys, en el que va ser un intent infructuós de forçar el PP a acceptar la renovació. Ara, amb aquest esmena, es pretén forçar a nomenar els dos magistrats del Tribunal Constitucional que són designats pel màxim òrgan de govern dels jutges i que estan caducats des del juny passat. Aquests dos magistrats, juntament amb els dos que ha de triar el govern espanyol, comportaran el relleu d'un terç del Tribunal Constitucional i un canvi a la majoria, que passarà de conservadora a progressista

El PP ha mostrat la seva oposició frontal a la reforma de la reforma, i en el mateix sentit s'ha posicionat el Consell General del Poder Judicial, que aquest dilluns va aprovar –amb els únics vots de la majoria conservadora- un informe que reclama que el Congrés li demani opinió abans de tramitar el text.