El Govern de Quim Torra està encara en construcció. Va prenent forma a cop de reunió del Consell Executiu i aquest dijous s'ha continuat designant alguns dels noms que hi han de posar rostre. Dels acords aprovats en aquesta segona reunió de Govern una cosa queda clara, l'executiu no es limitarà als dotze consellers que, junt amb el president i el vicepresident, composen el gabinet. Hi haurà una tretzena figura de pes i contingut molt considerable: l'anomenat comissionat per al Desplegament de l'Autogovern, conegut col·loquialment com a comissionat del 155.

Amb un cartipàs de funcions equiparable a la d'un conseller i amb possibilitat de participar en les reunions del Govern sempre que calgui, el comissionat, del qual encara no ha transcendit el nom, s'ha aprovat aquest dijous i ha quedat situat com a element clau de la nova estructura de la conselleria de Presidència que encapçala Elsa Artadi.

Es tracta d'un gran lampista de les estructures del Govern, vinculat a bona part dels departaments, que s'encarregarà d'assessorar i proposar directrius concretes i que tindrà un pes polític molt destacat, segons es desprèn de l'estructura aprovada pel Consell Executiu. 

La teoria és que les seves funcions són "avaluar i reparar" els efectes de l'article 155 i garantir el desplegament de l'autogovern. La pràctica és que també "participarà en el desplegament de les relacions institucionals de Catalunya per tal de garantir l'autogovern", per la qual cosa entre les seves tasques figura  "la representació institucional del Govern de la Generalitat a Madrid". Aquesta funció d'enllaç amb l'Estat és una de les que confereix al comissionat un calat polític de major profunditat al previst.

Per dur a terme aquests objectiu tan amplis en les seves mans estarà la Direcció General d'Anàlisi i Prospectiva, per "supervisar, coordinar i fer el seguiment dels estudis d'anàlisi i prospectiva que es considerin i siguin prioritaris per al titular del departament".

Entre les funcions del comissionat hi ha "la coordinació la difusió i promoció de la realitat catalana" i la interlocució amb les cases regionals, així com la coordinació de les actuacions del Govern en altres territori de llengua i cultura comunes. Per això, entre els organismes que dependran d'aquesta nova figura hi ha la Casa de la Generalitat a Perpinyà.