El Consell per la República, l'òrgan unitari del exili a Bèlgica, ha iniciat una campanya després de les eleccions del 14-F en la qual reivindica que per primer cop l'independentisme ha superat el 50% dels vots, i aposta per traçar el camí cap a la independència. Sota el lema Som el 52% / #SomMajoria / Independència!, el Consell subratlla que "ara toca recollir els fruits dels vots d’una manera tangible i seguir traçant el camí amb decisió cap a la República catalana". "El poble ha votat independència", justifica.

"Els partits favorables a la independència de Catalunya han superat, per primera vegada en unes eleccions reconegudes per totes les parts, el 52% dels vots vàlids sobre el total de vots emesos. Això s’ha traduït en una majoria parlamentària independentista, renovada, ampliada i la més alta en la història des de la restauració del Parlament de Catalunya", afegeix.

La campanya coincideix amb les negociacions per formar un nou govern a Catalunya, amb les dues majories possibles: o independentista, o un tripartit.

El Consell per la República proposa des del desembre un nou full de ruta perquè l'independentisme "recuperi la iniciativa". Aposta per descongelar la independència proclamada unilateralment el 2017 per mitjà del "desbordament democràtic" de l'Estat espanyol si les forces independentistes aconseguien superar el 50% dels vots el 14-F, cosa que han fet.

Així es va plantejar en l'acte fundacional de l'Assemblea de Representants independentistes, celebrat al desembre en format mixt, en una doble seu: Palau de la Generalitat i el Press Club de Brussel·les, on el 31 d'octubre del 2017 van comparèixer Puigdemont i bona part de seus consellers, després d'exiliar-se davant l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.

En una línia similar al del posicionament del Consell, l'ANC ha convocat una manifestació per diumenge, per reclamar un Govern independentista. L'Assemblea ha demanat a ERC, Junts i la CUP que formin un Govern "de concentració independentista" i els ha instat a "no malbaratar aquest grandíssim resultat". La presidenta de l'entitat, Elisenda Paluzie, va manifestar divendres en una roda de premsa que només un Executiu independentista "permetrà avançar cap a la independència" i va avançar que convocaven una manifestació el 28 de febrer per exigir-ho.

D'aquesta manera, Paluzie va deixar clar el posicionament de la principal entitat civil independentista en un moment en què la possibilitat que En Comú Podem acabi formant part del Govern no es pot descartar encara a causa de la voluntat d'ERC que hi sigui.

En aquest sentit, Paluzie ha emplaçat els tres partits independentistes amb representació al Parlament a "treballar amb sentit d'Estat". "Som conscients que les estratègies de les tres candidatures són diferents, però es coincideix en l'objectiu i s'han de poder trobar consensos i fer accions concretes", ha demanat.