Avís del Consell per la República al nou Govern de la Generalitat que presidirà Pere Aragonès: cal preparar la confrontació amb l'Estat per si el diàleg falla. Així ho ha dit l'entitat en un comunicat fet públic aquest dilluns en què felicita el coordinador nacional d'ERC per la seva investidura com a 132è president de la Generalitat.

"Tal com es recull en el document Preparem-nos, l'independentisme no pot limitar la seva estratègia només a una negociació amb l'Estat espanyol, que probablement no garantirà el dret a l'autodeterminació de Catalunya. Per això, el moviment ha de preparar també de manera rigorosa i metòdica les condicions necessàries per respondre amb èxit a la confrontació a la qual l'Estat probablement ens conduirà si volem culminar el procés de constitució de la República Catalana independent", adverteix el Consell.

L'entitat també ha alertat que aquesta serà la seva missió "més enllà de les conjuntures que es puguin produir en el marc institucional autonòmic", desmarcant-se, doncs, de la gestió diària de l'autonomia. Cal recordar que l'entitat ha estat acusada de voler tutelar l'Executiu, cosa que el mateix president Carles Puigdemont ha desmentit.

 

 

L'espai de Coordinació, Consens i Direcció estratègica

A més de felicitar Aragonès i celebrar que s'hagi produït un acord entre les tres formacions independentistes al Parlament, el Consell ha valorat positivament que els partits s'hagin "fet seu l'oferiment públic" de l'ens per allotjar "la direcció política col·legiada formada pels tres partits amb representació parlamentària i les dues principals entitats de la societat civil".

"Entenem que així ho expressa aquest acord quan diu: 'Apostem per un espai (...) que busqui transitòriament la coordinació amb el Consell per la República fins que aquest finalitzi la seva reformulació en consens entre totes les organitzacions perquè l'espai de Coordinació, Consens i Direcció estratègica es pugui situar en el seu marc'", expressa.

Per últim, el Consell ha refermat el seu compromís per "fer valdre el mandat sorgit del referèndum de l'1-O i la Declaració d'Independència feta per la majoria del Parlament el 27-O com a base a partir de la qual culminar el procés d'independència de Catalunya". També ha celebrat el consens independentista però ha advertit que l'acord "no s'ha de produir basant-se en la renúncia a cap de les vies democràtiques i pacífiques que siguin necessàries per aconseguir aquest objectiu". En aquest sentit, ha emplaçat "tant la majoria independentista del Parlament de Catalunya com el Govern de la Generalitat a no fer-ho".

 

Imatge principal: manifestació convocada per l'ANC exigint un Govern independentista / Foto: Montse Giralt