El Consell Fiscal votarà en el Ple d'aquest dijous per proposar els candidats a ocupar les 14 places convocades el passat 1 de setembre, entre els quals l'exfiscal general de l'Estat, Dolores Delgado. La també exministra aspira al lloc de fiscal en cap de Sala de la Fiscalia Togada del Tribunal Suprem (TS), fet que suposaria el seu ascens a la màxima categoria de la carrera fiscal. Delgado que va dimitir el passat 20 de juliol al·legant raons de salut després de l'operació de columna vertebral que va patir a l'abril, posseeix plaça a la Fiscalia de l'Audiència Nacional (AN), però aquest lloc a la Sala Militar del Suprem li permetria continuar pujant en l'escalafó del Ministeri Públic.

El PSOE va intentar garantir aquest ascens mitjançant una esmena inclosa en la Llei Concursal que hauria suposat que Delgado i els seus successors al capdavant de la Fiscalia General de l'Estat (FGE) fossin promoguts a fiscal de sala del TS en abandonar el càrrec, però el partit va acabar retirant-la davant de la polèmica generada. Tant els socis de Govern (Unides Podemos), com l'oposició i la resta de partits, rebutjaven aquesta proposta. El llavors portaveu socialista, Héctor Gómez, va haver de sortir a explicar que la disposició s'havia eliminat.

Ara, segons apunta Europa Press, és esperable que Delgado aconsegueixi finalment aquesta plaça, ja que existeix una regla no escrita que els qui han exercit com a fiscal general de l'Estat siguin elevats a la màxima categoria a proposta del Consell Fiscal una vegada surtin del càrrec. En aquest sentit, s'ha de tenir en compte que Delgado rivalitza amb unes altres 19 persones, algunes amb més antiguitat i altres amb millor currículum, i s'haurà d'enfrontar també a un Consell Fiscal dominat pel sector més crític amb la seva gestió com a fiscal general de l'Estat.

 

Els altres llocs a cobrir

Un altre dels llocs a cobrir és el de cap d'Anticorrupció. El seu actual titular, Alejandro Luzón, busca revalidar i rivalitzarà per a això amb Suárez, que també s'ha postulat. D'altra banda, a la plaça convocada a la Fiscalia Antidroga aspiren Luis María Uriarte, ja en aquesta fiscalia especial, i María Ángeles Roldán, de la Fiscalia de Madrid.

Miguel Ángel Carballo, per la seva part, es presenta per continuar com a tinent fiscal de la Fiscalia de l'Audiència Nacional, encara que també competeix Marta Durantez, actualment a la Secretaria Tècnica de la FGE. Les 14 vacants les completen la Inspecció Fiscal de la FGE; la Fiscalia Superior de les Canàries i de La Rioja; les Fiscalies Provincials de Granada, Màlaga i Osca; i les Fiscalies d'Àrea de Granollers, Sabadell, Ferrol i Móstoles.

Es pot recordar que la comesa del Consell Fiscal és informar les propostes de nomenament, de manera que la decisió final estarà en mans de García Ortiz, que serà qui remeti al govern espanyol la llista de candidats elegits perquè el Consell de Ministres procedeixi a la designació.