El Partit Popular ha demanat aquest dilluns al Tribunal Suprem que anul·li el nomenament de Dolores Delgado com a fiscal general de l'Estat. En un escrit presentat davant l'alt tribunal i al qual ha tingut accés l'ACN, els populars defensen que el nomenament contravé el principi d'imparcialitat que requereix el càrrec i subratllen la "vinculació inequívoca" amb el govern espanyol i el PSOE.

El PP assegura que l'ocupació del càrrec per "una persona parcial" pot "derivar en la presa de determinades posicions pel ministeri públic, en tota mena de procediments" i això pot arribar a ser "perjudicial" per al PP, ja que atribueix a Delgado una "animadversió" cap al principal partit de l'oposició que és "pública i notòria".

La demanda recorda que la Fiscalia pot "instar judicialment la declaració d'il·legalitat d'un partit polític i la conseqüent dissolució" la qual cosa perjudica els populars i els genera "indefensió i intranquil·litat".

Els populars recorden les paraules del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant la campanya electoral del 10-N sobre la dependència de la Fiscalia en relació a l'Executiu, que després Sánchez va rectificar. També argumenta que Delgado va ser ministra de Justícia "fins tan sols dos dies abans de ser proposada com a fiscal general de l'Estat" i, en aquell moment, encara era diputada del PSOE al Congrés.

Segons l'escrit, és "impossible" que la Fiscalia actuï d'acord amb el principi d'imparcialitat si les "condicions personals" de la fiscal general de l'Estat -"peça clau" de la institució- ho impedeixen. "Existeixen elements objectius inqüestionables que permeten concloure, de forma clara i taxativa, la parcialitat" de Delgado, diu el PP.

Aquesta "parcialitat" fa que "es degradi, desnaturalitzi i s'enterri el ministeri fiscal". "I la mort d'una institució com el ministeri fiscal tal com la defineix la Constitució és també la mort de la Constitució", assegura la demanda.

Desviació del poder

Per tant, el fet que Delgado, a parer del PP, incompleixi els requisits d'imparcialitat amb una "vinculació tant evident com indeguda" entre Fiscalia i govern espanyol implica incórrer en "desviació de poder". "És clar que el govern persegueix finalitats diferents de les que l'ordenament jurídic demana del nomenament en qüestió" pel fet de situar algú "tan estretament vinculada" a qui es col·loca en una "posició d'indubtable dependència" a l'executiu", diu el text.

"El govern ha renunciat a garantir la independència" del fiscal general de l'Estat si no que ha buscat "situar-lo al seu servei, sota la seva dependència i amb plena subordinació", afirma el PP, que avisa que d'aquesta manera "s'allunya la institució de la seva missió de defensa de la legalitat".

A més, el PP considera que Delgado no compleix un dels requisits que es demana als candidats a encapçalar la Fiscalia General de l'Estat com és el "reconegut prestigi". "No reuneix aquesta condició", afirma l'escrit. "És jurista, en efecte, amb més de 15 anys de serveis efectius en la carrera fiscal però e seu prestigi com a jurista és ignot", afirma el PP.