Les explicacions de les autoritats espanyoles encara semblen insuficients. El Consell d'Europa ha elevat la preocupació pel CatalanGate i ha exigit respostes d'Espanya. Concretament, la plataforma del Consell d'Europa que promou la protecció del periodisme i la seguretat dels periodistes ha llançat aquest dijous una alerta mitjançant la qual ha denunciat l'espionatge amb Pegasus a periodistes de l'entorn de l'independentisme català, tot recordant que la investigació portada a terme per Citizens Lab va assenyalar que hi ha "almenys" quatre professionals dels mitjans de comunicació a la llista dels 65 independentistes espiats amb el programari israelià

Aquests quatre periodistes de la llista són Meritxell Bonet, esposa de qui fou president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart; Marcel Mauri, qui fou vicepresident de la mateixa entitat des del 2019; Marcela Topor, esposa del president Carles Puigdemont; i Albano Dante Fachin, qui fou diputat del Parlament. La plataforma del Consell d'Europa ha destacat que l'any 2019 es van trobar evidències del que seria la primera de les tres infeccions de Pegasus en el mòbil de Bonet i de l'espionatge de missatges SMS amb Pegasus entre febrer del 2018 i maig del 2020.

Alerta de nivell 1

L'organització internacional també ha posat sobre la taula que més de 200 telèfons mòbils espanyols "que s'ha sabut que van ser objectius potencials de la vigilància", entre els quals hi ha el periodista especialitzat en el Magreb Ignacio Cembrero, que va treballar en El País i El Mundo abans d'unir-se el 2015 a El Confidencial i col·laborar amb La Sexta. La denúncia del Consell d'Europa afirma que Cembrero va haver "d'enfrontar-se a pressions legals d'un empresari marroquí i a una demanda presentada per l'exprimer ministre Abdelilah Benkiran". "Les autoritats espanyoles han descartat qualsevol vigilància interna i assenyalen que el possible espionatge deu haver procedit de l'exterior. S'ha confirmat que el Marroc ha utilitzat Pegasus en el passat, però ha negat haver espiat cap líder estranger amb el programari d'espionatge", remarca l'alerta.

L'alerta llançada aquest dijous pel Consell d'Europa és considerada amb el nivell 1, que cobreix les violacions més greus i perjudicials de la llibertat dels mitjans, incloent-hi assassinats, amenaces, agressions, detencions arbitràries, tancaments o actes amb un impacte sever a la llibertat de premsa. Després de la seva publicació, la plataforma confia en el fet que les autoritats remetin una resposta sobre el cas denunciat. Una publicació que té lloc quan el govern del país afectat ha estat informat (en aquest cas, Espanya).