Les dues setmanes que fa de l'esclat del CatalanGate o la successió de fets sobre l'espionatge massiu a l'Estat espanyol, han revelat noves informacions que han desacreditat alguns dels actors pel que havien dit 24 hores abans. De negar les informacions del The New Yorker a admetre, el mateix CNI, que s'havia espiat polítics, advocats i membres de la societat civil independentista catalana.

En paral·lel, La Moncloa admetent que també va ser espiada per Pegasus, de moment admetent els telèfons de Sánchez i Robles, però sense reconèixer ni un mínim error en el control. I un malestar que creix des dels qui han estat espiats per l'Estat. El president Carles Puigdemont ha esclatat i ha escrit a twitter: "M'hi sumo: #aneualamerda. No ens podem asseure mai més en cap taula amb aquesta gent fins que haguem de decidir els termes de la separació. Aneu a la merda tots els qui heu violat les nostres vides i les de les nostres famílies. Miserables els qui ho feu i els qui ho justifiqueu".

PUIGDEMONT
Tuit Carles Puigdemont

Aquest "m'hi sumo", és la resposta que Puigdemont ha donat a un tuit anterior de qui va ser vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, durant l'espionatge: "Al meu mòbil s’hi poden trobar converses d’amor amb el meu marit; stickers pujats de to amb els amics; el ‘bon dia’ que els pares ens envien al grup familiar; i també idees per fer de Catalunya un país lliure. Els qui espieu, els qui ho avaleu o ho permeteu, aneu a la merda".

Respostes massives

Ha estat Puigdemont qui ha iniciat en mode hashtag "l'aneu a la merda" i són molts els qui ja estan responent. El diputat de Junts al Parlament de Catalunya, Francesc de Dalmases, ha contestat: "Un senyor gris d’aquests que ha viscut tota la vida de les intrigues, de dividir, i que té la sensibilitat d’un còdol (convençut que viurà tota la vida del mòmio) em va dir un dia: ‘Dalmases, un diputat no pot dir #aneualamerda.’ Avui més més que mai, senyor gris: #aneualamerda". La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha repiulat l'escrit de Puigdemont, així com també la Secretària de la Mesa del Parlament, Aurora Madaula; la diputada de Junts per Lleida, Cristina Casol, entre d'altres. D'aquesta manera, Junts reinvidica de forma més contundent que mai la ruptura amb el govern espanyol de Pedro Sánchez i la taula de diàleg, ara en punt mort, però en cap cas trencada pel president Pere Aragonès.

En paral·lel, dimarts passat, Puigdemont va criticar que el plenari de la Conferència sobre el Futur d'Europa hagi "barrat el pas" a l'autodeterminació dins de la Unió Europea. Puigdemont s'ha mostrat "decebut", com també ho estaran "milions d'europeus" que volen establir un "mecanisme europeu de claredat" per oferir certeses legals i diàleg als possibles casos d'autodeterminació a Europa. En una intervenció al ple, Puigdemont va subratllar que el dret a l'autodeterminació és "un principi rector del dret internacional" i un "dret civil i polític". "Molts ciutadans europeus han demanat que (el dret a l'autodeterminació) sigui un dret a protegir i reforçar a l'Europa de demà, però l'Europa del passat li ha barrat el pas", va afegir. Davant l'exclusió de la proposta sobre l'autodeterminació, els eurodiputats d'ERC i JxCat van enviar una carta a la líder dels populars europeus i membre del comitè executiu Manfred Weber per expressar la seva "preocupació" per aquesta decisió. Weber també és el president del grup de treball sobre 'Democràcia Europea' que va excloure la proposta.