Augmenta la xifra. Més de 200 telèfons espanyols van ser objectiu d'un únic client de Pegasus, segons ha revelat aquest dimarts The Guardian. De fet, el diari britànic apunta al Marroc com a possible responsable perquè entre els números seleccionats hi ha el de l'activista sahrauí Aminatou Haidar i el periodista especialitzat en el Magreb Ignacio Cembrero. La selecció dels telèfons es creu que va tenir lloc el 2019, d'acord amb les dades filtrades que es van conèixer l'any 2021 gràcies a una recerca de diferents mitjans de comunicació internacionals com el mateix The Guardian. Aquella investigació inclou més de 50.000 números de persones seleccionades com a possibles objectius d'espionatge per clients de l'empresa israeliana NSO a tot el planeta.

Un telèfon de l'esmentada Haidar va ser objectiu de Pegasus des del 2018, alhora que es van trobar senyals del programari d'espionatge en un segon telèfon de l'activista el novembre del 2021. A la llista filtrada l'any passat també figura el número de mòbil espanyol del periodista Ignacio Cembrero, la feina del qual se centra en el Magreb. Tot i això, la inclusió de més de 200 telèfons seleccionats per un únic client d'NSO que es creu que és el Marroc no vol dir necessàriament que tots ells hagin estat atacats.

Ser objectiu no vol dir ser espiat

El que vol dir exactament aquesta informació és que el client, aparentment, va ser actiu en la recerca d'objectius per a la vigilància dins d'Espanya. L'empresa israeliana ja va dir que el fet que aparegués un número a la llista no indicava de cap manera que fos objecte d'espionatge amb Pegasus, de la mateixa manera que va afirmar que la base de dades filtrada l'any 2021 "no tenia rellevància" per a la companyia. Tot plegat, una versió compatible amb la del Marroc. El govern marroquí havia negat prèviament haver espiat a qualsevol líder estranger amb el programari espia i que els periodistes que investigaven NSO eren "incapaços de provar que el país tenia alguna relació" amb la companyia israeliana.

En qualsevol cas, el CNI segueix en el punt de mira. Malgrat que el govern estatal hagi mostrat el seu "suport total" a la directora de la intel·ligència espanyola, és veritat que ha evitat descartar una dimissió en els pròxims dies de la màxima responsable dels serveis secrets de l'Estat. La directora del CNI, Paz Esteban, compareixerà aquest dijous a porta tancada a la comissió de secrets oficials. Això sí: el PSOE ha vetat que el Congrés dels Diputats obri una comissió d'investigació sobre l'espionatge.