El Consell d’Estat donarà suport a Mariano Rajoy per impedir que s’investeixi Carles Puigdemont a distància. Si al gener aquest òrgan consultiu va desaconsellar el recurs contra la investidura del líder de Junts per Catalunya, ara sí que accepta impugnar la reforma de la Llei de la Presidència. Segons publica La Vanguardia, així ho decidirà el Consell d’Estat en la reunió d’aquest dilluns, que s'està celebrant des de quarts de dotze. Per tant, si creu que la reforma aprovada divendres pel Parlament vulnera la Constitució, recomanarà al govern espanyol que la porti al Tribunal Constitucional perquè la suspengui ràpidament.

Segons aquesta informació, ara la situació és diferent que fa tres mesos. Llavors, el govern de Rajoy s’hauria precipitat per evitar tant sí com no un debat d’investidura amb Puigdemont. Ara la impugnació és contra una llei i és més fàcil justificar que és inconstitucional investir un president a la distància.

La Llei de la Presidència no surt al DOGC

Un dels arguments que utilitzaran és que els diputats no podrien exercir el seu dret de debatre personalment amb l’aspirant a presidir el Govern. Al TC tampoc li costarà donar la raó al govern espanyol, després que al gener ja va impedir la investidura de Puigdemont si no era presencial.

De moment, la reforma de la Llei de Presidència no surt publicada al Diari Oficial de la Generalitat, que ara controla el govern espanyol en aplicació del 155. Així que, quan surti, es dona per fet que Soraya Sáenz de Santamaría la recorrerà ràpidament amb l’aval que rebrà del Consell d’Estat.