En un moment en què la societat és més estricta que mai amb el llenguatge no sexista, la composició del nou govern de Pedro Sánchez ha obert un debat mai plantejat. Si l'Executiu està format en la seva majoria per dones, ens hem de referir al 'Consejo de Ministros' o al 'Consejo de Ministras'? Cal recordar que, en català, no hi ha problema, ja que la denominació plural és igual per als dos sexes.

Si aquest debat no s'havia plantejat mai és perquè aquest govern és el primer de la història amb més dones que homes. A hores d'ara, el formen deu dones i sis homes, més d'un seixanta per cent de representació femenina. Tot això, però, no és suficient per als experts de la Reial Acadèmia Espanyola (RAE), ja que, segons el seu criteri, s'hauria d'utilitzar sempre el masculí com a genèric.

"L'ús genèric del masculí es basa en la seva condició de terme no marcat per l'oposició de gènere", defensen al seu espai de preguntes freqüents. Per això, veuen "incorrecte" utilitzar el femení per referir-se conjuntament a tots dos sexes, "amb independència del nombre d'individus de cada sexe que formen part del conjunt", puntualitzen. I així ho han remarcat a través de Twitter a tots aquells usuaris que els ho han preguntat:

Per aquells que puguin sentir-se ofesos o no hi estiguin d'acord, la RAE ja s'avança: "S'oblida que en la llengua està prevista la possibilitat de referir-se a col·lectius mixtos a través del gènere gramatical masculí, possibilitat a la qual no s'ha de veure cap intenció discriminatòria, sinó l'aplicació de la llei lingüística de l'economia expressiva".

I 'Ministros y Ministras'?

Una altra possibilitat que s'ha comentat per evitar utilitzar només el genèric masculí o el femení és incloure'ls tots dos: 'Consejo de Ministros y Ministras'. Oficialment, aquesta fórmula tampoc seria correcta perquè "va contra el principi d'economia del llenguatge i es basa en raons extralingüístiques", diu la RAE. El desdoblament només s'hauria d'utilitzar quan "l'oposició de sexes és rellevant en el context", que no seria el cas.

Sigui com sigui, la proposta de 'Consejo de Ministras' no ha desagradat, almenys pel que es pot veure en les primeres reaccions a les xarxes socials. El debat, obert a Twitter per la periodista Pepa Bueno aquest matí, ha rebut desenes de respostes, la majoria a favor, a més de molts altres usuaris que s'han sumat al tema per la seva banda amb el hashtag #consejodeministras.

Enmig de la discussió, hi ha qui proposava una tercera sortida més neutra: canviar el nom a 'Consejo de Gobierno'. El regidor socialista d'Hisenda de Vigo, Jaime Aneiros, o el periodista Carles Francino han estat alguns dels primers en parlar-ne.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat