El Congrés ha fet avui el primer pas per derogar la la Llei Wert, coneguda també com Llei Orgànica per a la Millora de la Qualitat Educativa (LOMCE), i ha votat per majoria paralitzar el calendari per aplicar-la.

Ho ha fet votant a favor d'una proposició de llei que ha presentat el PSOE, que insta a aturar el calendari d'aplicació de la llei d'educació i suspendre l'entrada en vigor de les normes que inclou. Hi han votat a favor tots els grups (186 diputats) menys el PP (112), que ho ha fet en contra, i Ciutadans (40), que s'ha abstingut juntament amb el diputat del grup mixt Isidro Manuel Martínez.

El calendari, però, juga en contra que la llei es derogui en aquesta legislatura si no hi ha acord per governar perquè, primer, els diferents grups parlamentaris faran esmenes a la proposició i, segon, una vegada s'hagi aprovat al Congrés, la iniciativa ha de passar al Senat, on el PP té majoria absoluta i pot alentir la tramitació al màxim. L'altra opció és que en cas que hi hagi acord, el propi executiu de Pedro Sánchez la derogui directament una vegada estigui al capdavant del govern.

"Està creant greus prejudicis a les escoles, a les famílies i als alumnes". Així ha començat la seva intervenció per presentar la iniciativa el diputat socialista Rafael Simancas, que ha posat de manifest que paralitzar la LOMCE és  "el primer pas per crear un gran pacte social i polític" perquè "el futur d'Espanya serà el que sigui la seva educació".

C's s'ha abstingut en la votació perquè, al seu judici, "no serveix per res derogar-la i anar cap enrere" i, de la mateixa manera que ho ha fet algun diputat del grup mixt, han defensat la seva millora però no paralitzar-la perquè, així, "com han d'encaixar els alumnes un nou canvi?".

Llei low cost

Cap dels grups del Congrés, tret del PP, està d'acord amb aquesta llei. La queixa és general i parteix de la base que és una "mala llei" perquè "és un procés que acaba amb la igualtat d'oportunitats", a més de ser una "llei mercantilista" que recorda al "low cost", ha exposat Simancas, o que "pretén convertir un dret fonamental en el negoci d'uns quants", ha apuntat la diputada de Podemos Ione Belarra.

Tots els partits que hi han votat a favor han carregat contra la revàlida perquè "respon a un anacronisme pedagògic que concep l’aprenentatge com una carrera d’obstacles", ha posat sobre la taula el diputat socialista, i a més "només perjudica i entorpeix", ha assenyalat el PNB.

Atac al català

Democràcia i Llibertat (DiL) i Esquerra també han carregat contra la LOMCE i han fet especial èmfasi en l'"atac al català" perquè "és una mala llei que ataca frontalment la Generalitat en l’àmbit educatiu".

Així ho ha posat de relleu el diputat de DiL Toni Postius, que s'ha lamentat que se segueixi sostenint que a Catalunya no es garanteix l'aprenentatge en castellà. Per això ha afegit que de cara a la vuitena llei d'educació "defensarem que no es vulneri l’àmbit competencial de Catalunya".

ERC ha agafat la línia de DiL i ha exigit "derogar-la amb urgència" per "refer el sistema educatiu", però, sobretot, "que abandoni les obsessions per la llengua catalana". "És una enorme llosa de la qual no s'ha recuperat l'Estat", ha sentenciat el diputat d'Esquerra Joan Baptista Olòriz.