La suspensió dels quatre diputats presos té encara més recorregut. I podria tenir conseqüències sobre la configuració de la cambra. D’aquesta manera, segons ha informat la presidenta Meritxell Batet, la Mesa ha acordat sol·licitar un nou informe als serveis jurídics sobre els “còmputs de les majories”. Amb Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull suspesos, si no renuncien a l’acta, la majoria absoluta podria baixar dels 176 als 174 escons.

No seria el primer cop que es rebaixa el llindar de la majoria absoluta. Segons fonts del Congrés, hi ha precedents de majories rebaixades per absències o suspensions de les funcions. Això podria facilitar una investidura de Pedro Sánchez, fins i tot en primera volta, sense necessitat dels independentistes. El passat dimarts Meritxell Batet va rebre 175 vots com a presidenta del Congrés, un per sobre del que podria ser el nou llindar.

Els quatre diputats presos no estan inhabilitats fins que no hi hagi sentència, motiu pel qual no estan obligats a renunciar al seu escó. Però sí que estan suspesos de funcions en base a la llei d'enjudiciament criminal, que ho preveu per als processats per delictes de rebel·lió. Una suspensió que la Mesa ha confirmat aquest divendres al migdia.