El Congrés ha rebutjat aquest dimarts dues mocions, una del PP i una de Cs, que instaven el govern de Pedro Sánchez a fer els primers passos per impulsar un nou 155 més dur després d'un avís al president de la Generalitat, Quim Torra. Les propostes han comptat amb el vot a favor del PP i Cs, i amb el vot en contra del PSOE, Podemos, PNB, ERC, PDeCat, Compromís i EH Bildu.

Encara que s'haguessin aprovat, el seu efecte hauria estat només polític, ja que l'única Cambra capaç d'aprovar l'aplicació del 155 és el Senat, on el PP té majoria absoluta. L'objectiu de les mocions era empènyer el govern socialista a fer la sol·licitud prèvia indispensable perquè el Senat pugui votar l'aplicació.

En la defensa de la moció del seu partit, la diputada popular Alícia Sánchez-Camacho ha argumentat la necessitat d'aplicar un nou 155 que impliqui un control previ a les finances de la Generalitat i que agafi les regnes de TV3. "No vull que es paguin ambaixades, ni TV3, ni la factura dels separatistes amb els meus impostos ni amb els de tots els catalans", ha criticat.

Per això, demanava al govern espanyol que amenacés a Torra amb l'aplicació del 155 "si segueix amenaçant la legalitat a Catalunya". Camacho ha pintat un escenari de "violència als carrers" que mostra "la cara agredolça de la revolta dels somriures", que ha titllat de "revolució totalitària". Davant d'això, ha acusat Sánchez de "mirar cap a una altra banda".

La resposta sobiranista

El diputat Jordi Xuclà, que ha respost en representació del PDeCat, ha acusat a Sánchez-Camacho de ser una "bombera piròmana", recordant que el PP va recollir firmes en contra de l'Estatut, "l'origen de bona part de les reivindicacions polítiques de Catalunya". Així ha anunciat el seu vot negatiu a la moció dels populars, a qui ha acusat de "voler matar políticament aquells que pensen diferent".

Per ERC, la diputada Carolina Telechea ha acusat el PP d'intentar "tergiversar la realitat de la societat catalana" i de voler "la Turquia d'Erdogan", basada en la "repressió dels pobles". "La por a VOX els està fent perdre el nord i tornar al seu passat més obscur", ha criticat.