El Congrés debatrà i votarà aquest dimarts sengles propostes del PP i Ciutadans que persegueixen que el Govern de Pedro Sánchez posi en marxa els mecanismes corresponents per tornar a aplicar l'article 155 de la Constitució a Catalunya.

Ambdues mocions són conseqüència de les interpel·lacions que PP i Cs van dirigir dimecres passat a la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, i, en cas de ser aprovades, el seu efecte serà només polític. I és que l'única Cambra capaç d'aprovar l'aplicació del 155 és el Senat, on el PP té majoria absoluta, però només pot fer-ho si prèviament ho sol·licita el Govern.

En la moció dels 'populars' es pretén atiar l'Executiu perquè insti el president de la Generalitat, Quim Torra, a atendre "amb caràcter immediat" les seves obligacions legals i al cessament de qualsevol activitat contrària als interessos generals dels espanyols, "en aplicació de l'article 155 de la Constitució".

Condemna a Torra

El PP vol que el Congrés condemni "les paraules d'ànim" de Torra als autodenominats Comitès de Defensa de la República (CDR), que es recolzi a les Forces de Seguretat de l'Estat i que s'insti el Govern socialista a "defensar la Constitució i la seva vigència a Catalunya com a millor manera de protegir els drets i les llibertats dels catalans assetjats pel separatisme".

Per la seva part, Ciutadans insta al Govern a "realitzar el requeriment previ" al president de la Generalitat per activar el 155, alhora que condemna "les actuacions dels comandos separatistes" en l'aniversari del referèndum il·legal de l'1 d'octubre de 2017 i també les paraules de Torra demanant als CDR a continuar "empenyent".