El Congrés ha aprovat aquest dijous instar el president espanyol Mariano Rajoy perquè retiri les despulles del dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos amb el vot a favor de PSOE, Podemos, Ciudadanos, PDeCAT i PNB –198 escons–. La formació lila ha decidit rectificar la posició mantinguda dimarts passat, en què insistia als socialistes perquè acceptessin dues esmenes: la nul·litat dels judicis de la guerra i la desprivatització de les exhumacions. No ha estat així, de manera que ERC s'hi ha abstingut. El Partit Popular també, amb la idea de no quedar-se sol –140 vots–. La proposició, però, no és de llei i no obliga Rajoy. 

El líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, ha afirmat que havien decidit avenir-se amb el PSOE perquè es volien posicionar així en qualsevol proposició sobre el franquisme. Ara bé, ha lamentat que els socialistes no hagin cedit a les seves demandes més ambicioses, com ara que es poguessin impugnar les sentències dels tribunals polítics. Això havia fracturat l'esquerra dijous, i els republicans catalans pensaven votar 'no', com va dir el líder Joan Tardà, indignat perquè no es deixés sense validesa el judici al president Lluís Companys –només es revisarà–, i es donés reparació a les víctimes.

Per la banda de Cs, aquests van avisar que donarien el seu vistiplau, si res no canviava de la proposició inicial socialista. El PDeCAT també ha donat suport a la moció, tot i que volia que el Congrés es reservés la potestat de declarar nul·les les resolucions dels tribunals polítics, i no fiscals i tribunals, a través de la seva revisió.

El text s'ha mantingut íntegre i advoca per mantenir el procés de localització de fosses i exhumació dels desapareguts, promoure la creació de bancs d'ADN, recuperar i potenciar l'oficina de víctimes, fer un cens de represaliats, retirar el finançament a associacions que advoquen pel franquisme, crear una comissió de la veritat i declarar el dia 11 de novembre –dia internacional del feixisme– com a dia de les víctimes del franquisme. Això s'hauria paralitzat perquè el PP va deixar sense pressupost la llei al 2013, a causa de la crisi.

La proposició en si naixia de l'any 2011, quan Nacions Unides va emetre un informe d'experts que els socialistes no van aplicar. Aquest text demanava que es retiressin les restes de Franco del Valle de los Caídos com a forma de "resignificació" de la memòria de les víctimes, així com les de José Antonio Primo de Rivera.

L'entesa entre les forces de l'esquerra i Cs ha portat el PP a no voler quedar-se sol i s'ha abstingut amb un vot negatiu simbòlic. Precisament, la crítica de la diputada del PP, Alicia Sánchez-Camacho, va ser ferotge contra el PSOE el ple anterior, denunciant que els socialistes s'estarien marcant un punt, "buscant un titular" a la premsa. "No sé si volen tornar al passat o mirar constantment Podemos", va denunciar Camacho. Arribats a aquest punt, l'esquerra s'ha reconciliat: els socialistes no han cedit i la formació lila s'ha resignat per la "dignitat" de les víctimes.