El president en funcions, Mariano Rajoy, ha comparegut aquest matí al Congrés dels Diputats per informar sobre les decisions preses per la Unió Europea (UE) en la passada cimera dels dies 18 i 19 de març. En ella, es va ratificar l'acord en matèria de refugiats que els estats membre han signat amb Turquia per retornar a aquells que arribin a les costes gregues. La sessió era purament informativa, en virtut de la llei del Govern, que contempla la compareixença dels membres del Govern només en casos excepcionals i qüestions internacionals. Ara bé, el Parlament ha convertit la compareixença en una sessió de control, "la primera de la legislatura", segons el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez.

Fons de finançament

Segons Rajoy, el Govern espanyol va insistir que no hi hagués expulsions col·lectives i que cada petició d'asil rebuda es tramités de forma individualitzada. Alhora, va defensar la no devolució dels refugiats a països no segurs, que es respectés el dret d'asil donant prioritat als col·lectius més vulnerables, com dones o menors. Per bé que l'acord es va aprovar, el líder del PP ha volgut recalcar la voluntat d'enviar finançament a aquests estats, a través d'un fons monetari d'acord amb la UE. 

"Si hi ha un país capaç d'enfrontar el repte, és Espanya, la nostra determinació és la màxima i ja vam viure una situació semblant de migració el 2006 amb l'arribada de milers d'immigrants irregulars", ha dit. Feia al·lusió a l'episodi en què un seguit de ciutadans africans van navegar en pasteres fins a les costes de les Illes Canàries. "Per cada sirià traslladat de Grècia a Turquia, s'assentarà un sirià en territori europeu", ha ressaltat el president en funcions, com a punt demanat per Espanya. A més, ha afegit que l'Estat havia estat "dels primers" a oferir ajuda a Grècia.

Crítiques a la "manca de solidaritat"

Sánchez ha aprofitat per fer de cap d'oposició, criticant Rajoy per la no compareixença fins al dia d'avui del president en funcions i d'altres membres del Govern, com la ministra de Foment en funcions, Ana Pastor, i el ministre de Defensa en funcions, Pedro Morenés. En relació amb l'acord en matèria de refugiats, Sánchez ha recordat que algunes organitzacions humanitàries havien aixecat la veu d'alerta. "Semblen vostès representants d'una societat temorosa de la immigració, quan és tot el contrari. El seu govern ha mostrat una actitud egoista en matèria d'immigració", ha dit Sánchez.

Segons el socialista, Rajoy hauria acceptat les devolucions massives. "No cal més que veure les seves declaracions posteriors" al Consell Europeu, ha dit. A aquests efectes, ha criticat que l'Estat espanyol "només" hagi rebut 18 refugiats de la quota a què es va comprometre, alhora que ha instat el Govern a permetre que els municipis, les comunitats i l'Estat acullin les persones que els corresponen. El socialista també ha demanat campanyes de sensibilització entre la ciutadania, per tal d'afavorir la voluntat d'acollida dels sirians.

Refugiats a Catalunya

A Catalunya, el president Carles Puigdemont va instar l'Estat a deixar acollir aquells que li corresponguessin als ciutadans catalans, al voltant de 4500 persones, segons ERC. A aquests efectes, el líder de Democràcia i Llibertat (DiL), Francesc Homs, ha reclamat a l'Estat "abandonar les estructures arcaiques" i donar suport a l'esforç que havien fet diverses entitats catalanes i la Generalitat per organitzar plans d'acollida de refugiats. 

Negociacions congressuals

En la compareixença, els caps de llista dels diversos partits han llançat missatges velats sobre les negociacions. El secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, ha explicat que el PSOE estava denunciant un acord "insolidari" quan C's havia proposat eliminar la targeta sanitària als immigrants. 

"La impressió que tinc és que vostès han anat a Europa a exportar la pitjor marca Espanya, les deportacions en calent. Em fan sentir vergonya les barbaritats que s'han fet en les nostres fronteres", ha dit a Rajoy. Alhora, ha reiterat l'exigència d'evitar les devolucions col·lectives i l'estudi individualitzat de cada petició d'asil. Pel podemista, "aquest acord imposa l'ús de la força i la mercantilització de vides humanes amb els pagaments a Turquia", deia criticant que la UE hagi convertit Erdogan en el seu "sentinella".

'Brexit', oblidat

La compareixença del president del Govern en funcions també perseguia l'objectiu que el Govern informés sobre l'acord de la UE amb Gran Bretanya per evitar un possible Brexit, la sortida de l'espai europeu. El líder de C's, Albert Rivera, ha indicat el seu descontentament amb les decisions comunitàries. "No volem un menú a la carta per decidir en quin grau es pertany a la Unió Europea, no volem fer passos enrere en drets i deures", ha dit. "És un acord que certifica una Europa a tres velocitats, és una molt mala notícia. Per què Espanya no ha estat més bel·ligerant per defensar la igualtat de drets de tots els europeus?", ha preguntat Rivera.

El taronja també ha aprofitat per adreçar a Rajoy que les persones que fugien de les bombes fugien de la barbàrie, i calia garantir el seu dret d'asil.  Així les coses, la sessió informativa ha variat entre sessió de control i negociacions congressuals.