La pregunta era clara: "De quina forma garantirà el govern espanyol el respecte a la immunitat dels eurodiputats Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí?". L'ha formulada Míriam Nogueras, portaveu de Junts al Congrés dels Diputats, després de les mesures cautelars del Tribunal General de la Unió Europea. La resposta ha anat a càrrec del ministre espanyol de Justícia, Juan Carlos Campo, que no ha aclarit res. S'ha limitat a dir que "respecta" la decisió de la justícia europea, però també l'actuació dels tribunals espanyols.

Concretament, el ministre de Justícia ha defensat durant la sessió de control que el govern espanyol "respecta" la decisió del TGUE de concedir la mesura cautelar i mantenir la immunitat parlamentària del presidents i els consellers a l'exili, que havia revocat el Parlament Europeu. De la mateixa manera, ha deixat clar que "respecta" la separació de poder i l'actuació de la justícia espanyola. "Jo sóc el ministre de Justícia i he de dir el que crec que és el respecte a les decisions de la justícia", ha conclòs Juan Carlos Campo.

Davant d'aquesta resposta, molt allunyada dels objectius de la pregunta inicial, Míriam Nogueras li ha retret la manca de claredat sobre què pensa fer per a garantir els drets dels seus eurodiputats. La portaveu de Junts al Congrés dels Diputats ha ironitzat que Espanya és un estat de dret que no aplica les resolucions de la justícia. "Es diuen europeistes, però no reconeixen la immunitat europea dels nostres eurodiputats, ha etzibat.

Indults "quan toqui"

Juan Carlos Campo també s'ha hagut d'enfrontar a les preguntes d'Inés Arrimadas i de Luis Santamaría (PP) sobre els indults als presos polítics, que han tornat a monopolitzar la sessió de control al Congrés. En la seva resposta, el ministre de Justícia ha reiterat que elevarà la proposta al Consell de Ministres "quan toqui" i ha reclamat més calma a la dreta. Als populars els ha exigit que "no creïn mal ambient a les institucions, perquè no es pren una decisió contra la fiscalia o el Suprem". També s'ha dirigit a la líder de Ciutadans, que també estarà a Colón el diumenge: "No perdi el nord, tingui clar que cal restablir la convivència. Si no posem el millor de tots nosaltres ni la generositat ens anirà malament".