El congrés de Junts ha funcionat amb una molt alta unanimitat en el debat polític, però no així en el debat sobre funcionament intern. La tensió entre els diferents sectors s'ha concentrat aquesta tarda a la ponència organitzativa, on els partits fixen el control de l'aparell. Si al matí aquesta ponència havia aconseguit preservar l'entesa sobre repartiment de poder intern que van acordar Laura Borràs i Jordi Turull al congrés d'Argelers, a la tarda la tensió s'ha disparat. Les competències sobre la coordinació de la política municipal s'han convertit en el nus del debat i han provocat un enfrontament entre el secretari d'organització, David Torrents, i la presidenta de la comissió, Violant Cervera. Dit d'una altra manera, un enfrontament entre el sector afí a Borràs i el de Turull.

El text de la ponència organitzativa deixava en mans del secretari d'organització les competències sobre coordinació municipal mentre que l'acord d'Argelers les hauria situat en l'òrbita del secretari general. Finalment, amb l'objectiu de no perdre la coordinació municipal i davant l'enfrontament que s'ha viscut aquesta tarda a la comissió organitzativa, els partidaris de Turull han tirat endavant una esmena segons la qual aquesta competència quedava en mans directament del secretari general.

"El pacte a què van arribar la presidenta i el secretari general es mantenen pràcticament en la seva totalitat", ha assegurat Cervera, que ha reconegut que el debat del congrés ha obligat a modificar aquest punt sobre política municipal. En qualsevol cas, la ponència s'ha aprovat amb un més del 90% de suports.

De fet, la ponència organitzativa ha hagut de debatre 170 esmenes al text, algunes de les quals intentaven corregir el repartiment de funcions que el secretari general i la presidenta van acordar a Argelers. Això no obstant, davant la voluntat de Borràs i Turull de garantir la cohesió interna, al matí les esmenes s'han anat descartant. Cap d'elles ha aconseguit ni tan sols el suport suficient per arribar al plenari.

Tensió entre sectors

Per la tarda, però, la situació s'ha tornat a tensar, s'ha presentat una esmena contradient els acords adoptats, s'ha reobert el debat i s'ha tensat la discussió al voltant d'una esmena que s'oposava a què la coordinació de la política municipal quedi en mans del secretari d'organització, com s'assenyala a la ponència, i reclamava que passés a la secretaria general, com s'hauria acordat a Argelers, i com finalment ha quedat aprovat.

Ha estat aquí on l'enfrontament ha estat obert, fins i tot entre les redactores de la ponència Cervera i Aurora Madaula. Segons fonts dels assistents, el secretari d'organització hauria acusat a la presidenta de la comissió de parcialitat.

Lawfare

D'altra banda, la comissió ha aprovat també no suspendre de militància les persones a qui se'ls obri un judici oral o als condemants per sentència ferma en els casos de lawfare. Es tracta d'una esmena pensada per al cas de la presidenta del partit que ha de fer front a un judici en què la fiscalia demana 9 anys de presó per fragmentació de contractes a la Institució de les Lletres Catalanes. "La condemna amb sentència ferma sobre algun delicte de corrupció no s'entendrà en els casos de lawfare que haurà de valorar cas per cas la direcció del partit", ha explicat Cervera.