Junts planteja suprimir l'impost de successions i analitzar la conveniència de suprimir l'impost de patrimoni. Així s'ha aprovat a través de les esmenes de la ponència sectorial que s'ha debatut aquest matí al congrés de Junts a La Farga de L'Hospitalet. El text s'ha aprovat amb un suport molt ampli, que algunes fonts situen en el 90%, per la qual cosa es dona per descomptat que serà avalada demà al plenari.

La ponència també es proposa rebaixar els tipus màxims de l'IFPF del 50 al 45%rebaixar els actuals tipus d'impost de societats al 20% per aquelles empreses que destinin un màxim del 50% dels beneficis a reserves; i fixar tipus mínims del 20 o el 15% per PIMES i empreses innovadores per potenciar les deduccions en activitats de recerca i formació.

L'OTAN

El portaveu d'aquesta ponència, Damià Calvet, ha explicat que en el cas de la supressió de l'impost de patrimoni, el plantejament és que "es vagi desenvolupant amb calma" la proposta. "Aquesta no és una ponència tancada ni serà inamovible. Aquest és un text que esbossa unes línies mestre del model de país", ha puntualitzat. En canvi, en el cas de l'impost de successions el posicionament és molt més contundent, segons Calvet, "la línia política de Junts és suprimir l'impost de successions" i a partir d'aquí  "es desplega en l'acció". 

La ponència sectorial es basa en cinc eixos, a banda de l'eix econòmic, que inclou les mesures fiscals, hi ha l'eix de radicalitat democràtica -on s'aborden qüestions com el govern obert digital; la creació d'una agència de segureta nacional; o aconseguir el reconeixement de Catalunya al món potenciant la imatge de Catalunya com a garant de compliment de tots els compromisos internacionals, en particular amb l'OTAN-. Hi ha també un eix de cohesió social -amb la reordenació de la Renda Garantia de Ciutadania i l'Ingrés Mínim Vital o la voluntat de ser un país d'acollida-; cohesió territorial i igualtat de gènere, feminismes i LGTBI.

Pacte molt prioritaris

Pel que fa la ponència municipal s'ha aprovat per unanimitat i el 64% de les esmenes han estat acceptades o transaccionades. El punt més important d'aquest text era el capítol de pactes i càrrecs electes. En relació als pactes postelectorals, el text diu que "es prioritzaran sempre pactes amb partits o agrupacions d'electors amb qui es comparteixi el mateix model de ciutat o poble i tingui la independència dins del seu objectiu però es respectarà l'autonomia local tenint en compte les diferents realitats, sempre que el pacte permeti aplicar el propi programa".

En el cas del acords supramunicipals, mentre hi hagi exiliats i repressaliats, es "pactarà de forma molt prioritària" amb aquells partits que acceptin defensar el dret a l'autodeterminació, condemnin la repressió i permetin aplicar el programa i les idees de Junts. Així mateix, apostarà perquè el màxim de municipis i ens municipals i supramunicipals siguin liderats per l'independentisme.

Molt complicat pactar amb PSC

En relació a quin impacte té aquest redactat damunt de l'acord que Junts manté amb el PSC a la diputació de Barcelona, el portaveu d'aquesta ponència, ha puntualitzat que no té efecte en pacte ja en funcionament, sinó que "marca el full de ruta a partir d'ara i sobre tot a partir de maig del 23".  Això no obstant, ha admès que "seria molt complicat aquest pacte" ara, tot i que ha insistit que no s'ha discutit directament a la ponència municipal.

Pel els càrrecs electes, s'ha aprovat que cal ser "generosos" i incloure al projecte de Junts "les millors persones del municipi" independentment que siguin o no afiliats, sempre que es comprometin a treballar pels objectius que marqui la ponència política.