El congrés de Junts ha apostat per eliminar arestes en relació al debat sobre la continuïtat del pacte amb ERC a la Generalitat. A la ponència política, que s'ha aprovat per unanimitat, s'han retirat les esmenes que s'havien presentat imposant una consulta a les bases sobre aquest tema algunes de les quals, fins i tot, establien que s'havia de convocar aquest any. El text de la ponència planteja que un cop s'hagi tancat l'auditoria sobre funcionament de l'acord de govern amb ERC s'avaluarà com respondre sense descartar cap mesura i "es plantejarà a les bases la possibilitat de continuar o no al Govern o prendre altres tipus d’iniciatives adequades a la situació”.

Diferents esmenes van reclamar un redactat més directe sobre la voluntat de dur a terme la consulta o sobre fer-la aquest mateix any. Això no obstant, aquestes esmenes han estat retirades. Segons el portaveu de la comissió, Aleix Sarri, la ponència aprovada permet replantejar l'acord de govern, si no s'avança en la línia que planteja Junts, i sotmetre'l "potencialment" a consulta de la militància. 

Avaluar els acords supramunicipals

Pel que fa els acords del partit en el marc de les entitats supramunicipals, un altre dels punts que havia provocat debat arran de l'acord que manté Junts amb el PSC a la diputació de Barcelona, s'ha fixat que abans de les eleccions s'avaluarà cas per cas el funcionament dels pactes tancats en aquests organismes. L'acord no estableix quan s'haurà de fer aquesta avaluació tot i que sí deixa clar que s'haurà de tenir d'escoltar els representants de cada territori, i analitzar-los cas per cas.

En la política de pactes municipals se subratlla que es respectarà l'autonomia local sempre que l'acord permeti defensar el programa de Junts. No obstant, se subratlla que mentre hi hagi exiliats i represaliats, Junts pactarà de forma molt prioritària amb partits que defensin el dret a l'autodeterminació i condemnin la repressió.

Taula de diàleg perjudicial

La ponència política és, segons el portaveu de la comissió on s'ha debatut, Aleix Sarri, un manual per activar l'1-O i fer possible la independència. En ella s'assenyala que la taula de diàleg és perjudicial "perquè desmobilitza internament i silencia a l'exterior"; s'avala el full de ruta marcat pel Consell per la República, i s'apunta que els cinc anys de l'1-O que es compleixen enguany han de ser un punt d'inflexió en el camí a la independència.

Així mateix, es referma la política de Junts respecte el govern espanyol. "El PSOE no és millor que el govern del PP i l'estabilitat del govern espanyol no és un objectiu de Junts", ha reblat.