El Congrés dels Diputats donarà llum verda a la proposició de llei d'Esquerra Republicana per la protecció dels menors víctimes d'abusos sexuals a les escoles i centres educatius. La iniciativa proposa canvis en l'Estatut dels Treballadors i l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic per tal que les persones a les quals se'ls obri un procediment judicial per delictes d'abusos o agressió sexual a menors se'ls aparti dels seus llocs de feina fins que hi hagi una resolució judicial en ferm. Si hi ha condemna, el treballador podrà ser destituït.

La diputada d'ERC, Montse Bassa, ha estat l'encarregada de defensar la proposició de llei i ha sostingut que apartar a un professor acusat d'un delicte d'abús "és un mecanisme de protecció cap al menor". Alhora, sosté que "protegeix el professor de patir possibles tensions" a l'escola.

El termini de prescripció 

Sobre el termini de prescripció de faltes disciplinàries que atemptin contra la llibertat sexual dels menors, se suggereix que comencin a comptar quan la víctima compleixi 30 anys, fet que canviaria respecte a l'actualitat, ja que actualment aquesta prescripció es produeix en el moment que es produeixen els abusos.

Suport a la iniciativa 


La major part dels diputats han avalat la iniciativa d'ERC. De fet, Joan Mena (Unides Podem) ha recordat que la protecció dels menors és una "qüestió d'Estat" i ha demanat "unitat" per afrontar-la. Ha considerat que cal anar més enllà i fer responsables dels possibles abusos a l'església i les escoles concertades.

Des del PSOE, Maribel García ha reivindicat la feina feta per la protecció de la infància i ha vist amb bons ulls actualitzar les noves normes. També EH Bildu i el PNB han indicat que hi donarien suport i que estudiaran quines altres mesures es poden plantejar a la llei.

"Afinar" la proposició 

En una línia similar, Sara Giménez (Cs) ha dit que treballaran per "afinar" i "millorar" la proposició sense fer cap pas "enrere" en la protecció dels menors. També des del grup Plural, Més País i el PDeCAT, han donat el seu 'sí' a la norma i s'han compromès a presentar-hi esmenes de millora.

Retrets a ERC


Georgina Trías (Vox) ha indicat que volen ser contundents contra els abusos a menors, però ha retret a ERC estar "esquitxat" per casos entre les seves files. Des del PP han demanat abandonar les "motivacions polítiques" i reforçar la regulació per prevenir situacions com les que s'han viscut a les Illes Balears i al País Valencià.

Des del grup Mixt, Isidro Manuel Martínez ha recordat que ja existeixen normatives que preveuen el que planteja la proposició dels republicans.

Imatge principal: Montse Bassa al Congrés dels Dipuatsts / Congrés dels Diputats